Het schenden van de mensenrechten is toegenomen onder de zogenaamd gematigde regering die vorig jaar in Teheran is gekozen, aldus de heer Baird, die de minister van Binnenlandse Zaken de “Minister van moordzaken” noemde.
De heer Baird, die in 2012 de diplomatieke banden van Canada met Teheran heeft verbroken, waarschuwde dat het heersende regime niet te vertrouwen is.
Het Iraanse regime blijft de “grootste bedreiging voor de wereldvrede, omdat men het eigen land door terreur onderdrukt en terreur in het buitenland sponsort,” zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird woensdag in een toespraak, waarvan The Globe and Mail verslag deed.
Het zou fijn zijn “als we kunnen geloven dat Iran zich daadwerkelijk inzet voor een positieve verandering”, zei hij, maar “we kunnen het ons niet veroorloven om naïef zijn, evenmin als het Iraanse volk, dat al veel te lang heeft geleden. ”

Betreffende het nucleaire programma van Iran, waarvan Teheran volhoudt dat het geen militair doel dient, was de minister openlijk minachtend. “In Canada doen we de dingen anders. Wij bouwen onze kernreactoren dichtbij het elektriciteitsnet en we produceren geen medische isotopen ruim 90 meter diep onder de rotsen,” zei hij, verwijzend naar de ver uit elkaar op afgelegen locaties liggende en diep onder de grond gebouwde nucleaire installaties in Iran.
“Een nucleair Iran is niet alleen een bedreiging voor de Verenigde Staten, het is ook een bedreiging voor Canada, voor Israël en voor al onze bondgenoten”, zei hij.
De minister typeerde het tijdperk van de Canadese buitenlandse relaties als vervlogen tijden, toen politiek werd bedreven door “het testen van de temperatuur van de gesprekspartners om ergens uit te komen waar het niet te warm en niet te koud was. Dat is relativisme, geen leiderschap, en de gemakkelijkste uitweg, “zei hij.