18 mei 2014 – Dringend beroep op mensenrechtenorganisaties – met name de werkgroep willekeurige detentie en de speciale rapporteur inzake marteling – om doeltreffende maatregelen te nemen om het leven te redden van een aantal politieke gevangenen, die dringend behoefte hebben aan medische hulp.
De 63-jarige politieke gevangene Mashallah (Hamid) Haeri, die medestander is van het Iraanse verzet, is in het ziekenhuis in coma geraakt als gevolg van de slechte behandeling door de handlangers van het regime.

Toen hij op 14 mei uit zijn oor en neus begon te bloeden, werd de heer Haeri overgebracht naar een ziekenhuis buiten de gevangenis. Ondanks zijn ernstige toestand brachten zijn Iraanse beulen hem aan handen en voeten geboeid daarheen, waardoor de bloedingen verergerden en hij in coma raakte.

Mr Haeri, die tijdens de jaren 1980 ook al een politieke gevangene was, werd in december 2009 gearresteerd met als enige reden dat hij familie had in kamp Ashraf, en kreeg 15 jaar gevangenisstraf. De middeleeuwse misstanden waaronder hij te lijden had veroorzaakten acute hart- en luchtwegaandoeningen en leidden tot verschillende hartaanvallen, waarvoor hij nooit de juiste medische behandeling kreeg.

De 60-jarige politieke gevangene mevrouw Motahhareh (Simin) Bahrami, die in de vrouwenafdeling van Evin gevangen zit, zal binnenkort verlamd raken omdat een medische behandeling haar onthouden wordt. De martelingen en de erbarmelijke omstandigheden waaronder ze tijdens haar verblijf in de gevangenis in de jaren ‘80 te lijden had veroorzaakten een ernstige hernia, pijnlijke benen en galblaasproblemen die geopereerd moeten worden. Zijzelf, haar man, zoon, schoondochter, en andere familieleden zijn allemaal opgepakt tijdens de opstand van 2009.

De echtgenoot en zoon de van mevrouw Bahrami, Mohsen en Ahmad Daneshpour Moghaddam, zijn inmiddels ter dood veroordeeld wegens de door de mullahs  gefabriceerde beschuldiging Moharebeh. Ze verblijven beide in zorgwekkende toestand in sectie 350 van de Evin gevangenis.
De 73-jarige Mohsen Daneshpour, eveneens politieke gevangene in de jaren ‘80, heeft acute hart- en spijsverteringsproblemen en is niet in staat om zijn persoonlijke zaken te regelen. De 42-jarige Ahmad Daneshpour is 40 kilo afgevallen als gevolg van darmbloedingen die zijn veroorzaakt door marteling, het onthouden van medische zorg, en gebrek aan goede voeding.

De 65-jarige politieke gevangene Ali Moezzi, die in de Ghezel Hessar gevangenis zit, is er ook vreselijk aan toe. Hij heeft kanker en ging in hongerstaking uit protest tegen de wrede razzia door agenten van het regime in sectie 350 van Evin op 17 april. Hij werd daarom overgeplaatst naar eenzame opsluiting in de Ghezel Hessar gevangenis, waardoor zijn toch al kritieke medische toestand verslechterde.

De heer Ali Moezzi is ook een politieke gevangenen van de 80er jaren, hij werd in 2008 gearresteerd wegens een bezoek aan zijn twee kinderen in kamp Ashraf, die beiden lid zijn van de Iraanse Oppositie. In maart 2011 werd hij voor de derde keer gearresteerd wegens deelname aan de herdenkingsplechtigheid voor de politieke gevangene Mohsen Dogmechi, die door handlangers van het regime werd doodgemarteld.

De heer Moezzi heeft verscheidene aandoeningen als gevolg van martelingen en erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis, o.a. kanker, slecht functionerende nieren, en ernstige artritis in de nek. Ondanks zijn toestand blijven de handlangers van het regime hem een medische behandeling ontzeggen. Hij heeft ook geweigerd om te verschijnen bij de rechtbank van de mullahs, wat heeft geleid tot nog meer aanklachten tegen hem door agenten van de inlichtingendienst van het regime.
De heer Saleh Kohandel, politieke gevangene en aanhanger van het Iraanse Verzet, zit in hal 12 van sectie 4 van de Gohardasht gevangenis, en lijdt waarschijnlijk aan leukemie en ernstige trombose na het organiseren van een hongerstaking als steunbetuiging voor de politieke gevangenen van sectie 350 van Evin. Door het uitbreiden van de lawaaierige stoorsignalen op deze afdeling in de Gohardasht gevangenis is de conditie van de gevangenen daar, waaronder de heer Kohandel, verslechterd.