De  executie van twee Ahwazi Arabische activisten, Ali Chebeishat en Sayed Khaled Mousavi, staat gepland voor donderdag 22 mei, aldus de familie van de gevangenen. Iran Human Rights (IHR) doet een oproep aan de internationale gemeenschap om te reageren.
Iran Human Rights, 21 mei 2014 : De twee Ahwazi Arabische gevangenen Ali Chebeishat en Sayed Khaled Mousavi lopen gevaar om donderdag 22 mei geëxecuteerd te worden.

Een familielid van de heer Ali Chebeishat zei in een interview dat de executie van de gevangenen gepland is voor 22 mei volgens de informatie die hij heeft ontvangen.
Iran Human Rights  IHR) heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen om te reageren voordat het te laat is. Mahmood Amiry-Moghaddam, de woordvoerder van het IHR, zei : “Deze gevangenen zijn onderworpen aan oneerlijke processen, marteling en gedwongen bekentenissen die op televisie zijn uitgezonden door dezelfde Iraanse autoriteiten die ze nu willen executeren. Internationale respons zou de enige manier kunnen zijn om deze gevangenen te helpen. We vragen de VN, de EU en alle landen met diplomatieke banden met Iran om al hun kanalen gebruiken om deze gevangenen te redden”.

IHR heeft al eerder zijn bezorgdheid geuit over de situatie van Ali Chebeishat en Sayed Khaled Mousavi, die in maart 2014 vanuit de Dezful gevangenis waren overgebracht naar een onbekende locatie.
Zes andere Ahwazi Arabische gevangenen zijn in december 2013 en januari 2014 geëxecuteerd, zonder dat de families of de advocaten van tevoren waren geïnformeerd over de executies.

Achtergrond:
Ali Chebeishat, Sayed Khaled Mousavi en Salman Chayani werden op 10 november 2012 gearresteerd in het dorp Khalaf Kaab Imsallam( in de buurt van de stad Shush in provincie Khuzestan). Ze werden gedurende zeven maanden incommunicado vastgehouden in het detentiecentrum van het Ministerie van Inlichtingen in Ahwaz in zuidwest Iran, zonder toegang tot advocaten en familieleden. Ze werden ernstig gemarteld door de inlichtingendienst met als doel een bekentenis af te dwingen omdat ze ervan verdacht werden betrokken te zijn bij de explosie van de Chogha Zanbil aardgasleiding in de buurt van het dorp Khalaf Kaab Imsallam in oktober 2012.

Op 16 november 2013 “bekenden” ze hun betrokkenheid bij het opbazen van de Chogha Zanbil pijplijn op Press TV. Buiten deze afgedwongen “bekentenissen” is er geen bewijs dat hen in verband brengt met de explosie van de Chogha Zanbil aardgasleiding. Sterker nog, de autoriteiten hebben aanvankelijk verklaard dat de explosie een ongeluk was. Niettemin werden de drie mannen op 9 september 2013 wegens moharebeh veroordeeld door rechter Sayed Mohammed Baqir Mousavi van de tweede tak van de Revolutionaire Rechtbank van Ahwaz. De heer Chebeishat en de heer Mousavi kregen de doodstraf en de heer Chayani 25 jaar gevangenis in ballingschap in Yazd (midden Iran).