Iran – spoedactie inzake op handen zijnde executie van politieke gevangene in Evin gevangenis, de mensenrechtenactivist Gholamreza Khosravi
De heer Khosravi werd woensdagochtend 28 mei overgebracht van sectie 350 van de Evin gevangenis in Teheran naar het gedeelte waar de vonnissen in deze gevangenis worden uitgevoerd.

De 49-jarige Khosravi, vader van een zoon, en lasser in de stad Abadan, werd op 21 april 2012 ter dood veroordeeld op beschuldiging van “Moharebeh” (vijandschap jegens God).

In de tachtiger jaren werd hij als 16-jarige politieke gevangene vijf jaar opgesloten in de gevangenis van Kazeroun wegens steun aan de Iraanse verzetsbeweging.
Hij werd in 2007 ook weer gearresteerd en zonder een eerlijk proces te hebben gehad veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.
Na het uitzitten van vier jaar van zijn gevangenisstraf beschuldigde de rechterlijke macht van de mullahs hem van Moharebeh en hij werd ter dood veroordeeld wegens het geven van een financiële bijdrage aan het Iraanse verzet.
Het theocratische regime heeft hem keer op keer gemarteld om gedwongen tv bekentenissen af te leggen. Van de acht jaar gevangenis heeft hij meer dan 40 maanden onder zeer moeilijke omstandigheden in eenzame opsluiting doorgebracht.
Tijdens de barbaarse aanval van 17 april op sectie 350 van de Evin gevangenis werd de heer Gholamreza Khosravi zwaar mishandeld en gewond. Hij werd naar een isoleercel in sectie 240 gebracht; hij had kneuzingen over zijn hele lichaam en zat onder het bloed door verwondingen aan zijn gezicht en rechteroor. Volgens ooggetuigen sloegen de handlangers van het regime juist hem extra hard en kwaadaardig bij deze aanval.
Ondanks zijn ernstige toestand ging hij, samen met andere gevangenen die waren overgeplaatst naar eenzame opsluiting, in hongerstaking. Deze hongerstaking duurde voort tot ze, na 23 dagen, werden teruggebracht naar sectie 350.
In Evin kreeg Gholamreza Khosravi niet de minste medische bijstand, ondanks zijn vele aandoeningen, ernstig letsel en zorgwekkende toestand. Iemand van het Ministerie van Inlichtingen, met het pseudoniem Alavi, heeft Khosravi gedreigd dat zijn doodvonnis spoedig zou worden voltrokken. Hij bedreigde ook de verwanten van de politieke gevangene, dat wanneer ze contact zouden hebben met buitenlandse delegaties, ze gearresteerd zouden worden en zware straffen konden krijgen.
Alle Iraanse en internationale mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor de aanstaande executie van de politieke gevangene Gholamreza Khosravi Savadjani en doen een oproep aan de internationale gemeenschap, met name de Europese Unie, de Amerikaanse regering, de secretaris-generaal van de VN, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, relevante VN-rapporteurs, en alle organisaties die opkomen voor de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting, om onmiddellijk doeltreffende maatregelen te nemen om zijn executie te voorkomen.

Brieven van vrouw, zoon en moeder van de ter dood veroordeelde politieke gevangene Gholamreza Khosravi

In de naam van God, de Rechter

……………Nou, waarom komt hij niet? Het is te laat… Wat hij heeft gedaan? Waarvoor boet hij?
Ik praat tegen mezelf, wat een moeilijke tijden; mensen zien elkaar niet, begrijpen elkaar niet en eenieder denkt alleen aan zichzelf.
Waar zijn medeleven, samenwerking en mensenrechten? Waar in de wereld kan men die vinden? En wie kan helpen? Het lijkt erop dat alle deuren gesloten zijn, maar nee, de deuren zijn open, alleen niet voor mij, maar voor speciale mensen.
Ik weet niet wat ik nog meer kan doen, wie ik moet vragen; ik moet het redden van mijn man nastreven. Misschien dat er in andere landen mensen zijn die mij kunnen helpen. Ik verlies de hoop niet.
Fariba Khosravi, echtgenote van politieke gevangene Gholamreza Khosravi
In de naam van de enige Schepper
Ik ben Hesam Khosravi, de zoon van Gholamreza Khosravi. Hij is een zorgzame, toegewijde, vriendelijke, religieuze, betrokken en hardwerkende vader die van zijn gezin houdt en depressief wordt van het verdriet dat hij weg is bij zijn familie.
Ik hou van mijn vader, want ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem. Ik wil alleen maar huilen omdat hij bij ons weg wordt gehouden. Ik wil weten voor welke misdaad hij wordt gestraft. Volgens mij is het geven van hulp aan een TV zender van de oppositie geen reden voor de doodstraf. Ik vraag met heel mijn wezen om hem te vergeven, een vergeving waarover we elk jaar op school lezen in onze godsdienstboeken, en ik geloof in die vergeving.
Ik hoop dat mijn vader zo snel mogelijk wordt vrijgelaten en blijft leven, om mij te helpen bij het bereiken van mijn doel: mijn diploma’s te halen mensen te dienen.

Brief van Beigom Yadi aan Ban Ki-moon

In de Naam van God
Geachte heer Ban Ki-moon,
Ik ben Beigom Harting, 70 jaar, uit Isfahan – Iran. Ik ben de moeder van Gholamreza Khosravi Savadjani, hij is een politieke gevangene in de Evin gevangenis en werd veroordeeld tot executie.
Ik waardeer alle moeite die u en uw rapporteur, de heer Ahmad Shahid, tot nu toe hebben gedaan met betrekking tot zijn zaak.
Ik las het verslag van de heer Shahid en ik waardeer de nauwgezetheid in het gedeelte dat gaat over de situatie van mijn zoon.
Gholamreza is buitensporig intimiderend behandeld en mentaal gestraft; hij kreeg 40 maanden isoleercel omdat hij een beetje financiële ondersteuning gaf aan een TV-zender en nu hij is veroordeeld tot executie. De Iraanse autoriteiten trekken zich niets aan van  mij en zijn familie.
Het leven van Gholamreza is ernstig in gevaar en het mijne ook, vanwege mijn sterke emotionele gehechtheid aan mijn zoon. Ik smeek u om te helpen Gholamreza weer veilig bij zijn familie te krijgen. Hij is getrouwd en heeft een 16-jarige zoon.
Hoogachtend,
Beigom Yadi