14 juni 2014 – Het feit dat het regime zijn toevlucht neemt tot doodvonnissen voor politieke gevangenen en mensen van de Arabische en Baluchi minderheden in achtergestelde regio’s van het land is een aanwijzing voor de angst van het Velayat-e-Faqih regime om uiteen te vallen en voor de grootschalige protesten van het wanhopige volk.

We wijzen op de voorgenomen executie van vier soennitische politieke gevangenen, Jahangir Dehghani, Jamshid Dehghani, Hamed Ahmadi en Kamal Mowlaei, en we doen een oproep aan alle internationale mensenrechtenorganisaties en de betreffende speciale rapporteurs van de VN om onmiddellijk effectieve maatregelen te nemen om hun executie te stoppen en hun leven te redden.

Gevangenisbewakers hebben deze vier gevangenen, die in hal 5 van Gohardasht gevangenis zitten, medegedeeld dat ze morgenochtend naar een andere locatie worden overgebracht. Na een hongerstaking van 75 dagen was deze gevangenen toegezegd dat hun executie afgelast zou worden.

Jahangir en Jamshid Dehghani, Hamed Ahmadi en Kamal Mowlaei zijn beschuldigd van “propaganda tegen het regime door het bijwonen van politieke en religieuze cursussen, het bezitten en verkopen van soennitische religieuze boeken en CD’s van lezingen, en het eropna houden van soennitische religieuze praktijken”, en zijn ter dood veroordeeld wegens “propaganda tegen het regime en Moharebeh (vijandschap tegen God) en verdorvenheid op aarde”.