19 juni 2014 – Spoedactie van Amnesty International voor de politieke gevangenen Zaynab Jalalian, die na zware martelingen gevaar loopt haar gezichtsvermogen kwijt te raken.

Amnesty International houdt een spoedactie voor de politieke gevangene Zaynab Jalalian (foto), die tot levenslang is veroordeeld en opgesloten zit in de gevangenis van de west-Iraanse stad Kermanshah. Na zware folteringen dreigt deze gevangenene haar gezichtsvermogen te verliezen. Zij moet dringend medisch behandeld worden.

In de spoedactie van Amnesty International staat onder meer: “Zaynab Jalalian heeft al enkele jaren al last van oogproblemen. Dat is wellicht ontstaan door mishandeling tijdens het verhoor door de Iraanse autoriteiten. Haar gezondheid is verslechterd en ze loopt nu het risico haar gezichtsvermogen kwijt te raken.”

Zaynab Jalalian werd in 2009 ter dood veroordeeld door het Revolutionaire Hof in Kermanshah. Tijdens het vooronderzoek werd ze gemarteld. Tijdens haar proces, dat blijkbaar slechts een paar minuten duurde, had ze geen rechtsbijstand. Het doodvonnis van Zaynab Jalalian werd in november 2011 omgezet in levenslange gevangenisstraf.

Amnesty International: “Familieleden van Zaynab Jalalian mogen haar al langer dan een jaar niet meer bezoeken. Ze mogen alleen maar een keer per week een telefoongesprek van twee minuten met haar hebben. Zaynab Jalalian heeft in januari 2014 formeel voorwaardelijke vrijlating aangevraagd. Volgens haar verklaringen eisen de Iraanse autoriteiten dat zij een onvrijwillige ‘bekentenis’ op televisie aflegt. Dat zou een voorwaarde zijn voor het toekennen van penitentiair verlof. Zaynab Jalalian weigert echter zo’n ‘bekentenis’ af te leggen.