6 juli 2014 –  Navi Pillay: de VN is uiterst bezorgd over de executies in Iran, waaronder de voorgenomen terechtstelling van een jonge vrouw die als 17-jarige ter dood werd veroordeeld.
Navi Pillay , de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, heeft op 3 juli in Wenen geëist dat de mensenrechten betrokken worden bij de nucleaire onderhandelingen met Iran.

De VN is uiterst bezorgd over de executies in Iran, waaronder de voorgenomen terechtstelling van een jonge vrouw die als 17-jarige ter dood werd veroordeeld. Dit jaar zijn er in Iran al minstens 250 mensen geëxecuteerd.
“Mijn advies is dat de situatie van de mensenrechten moeten worden geïntegreerd in alle besprekingen met Iran. Het is noodzakelijk dat Iran zich ertoe verplicht de mensenrechten van haar burgers te beschermen.”

Mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties, onder wie Christof Heyns, speciaal VN rapporteur voor buitengerechtelijke standrechtelijke of willekeurige executies, hebben het regime in Teheran herhaaldelijk opgeroepen om de executies stop te zetten. Het is zorgwekkend dat steeds meer politieke activisten en leden van etnische minderheden tot de slachtoffers van executie behoren. De executiepraktijken in Iran zijn vergelijkbaar met  willekeurige moordpartijen, aldus verklaringen van VN deskundigen.