23 juli 2014 – Europese politici hebben het doodvonnis tegen de Iraanse politieke gevangene Arzhang Davoodi scherp veroordeeld en een beroep gedaan op het Iraanse regime om zijn leven te sparen.
De 61-jarige heer Davoodi werd 11 jaar geleden gevangen gezet wegens de oprichting van anti-overheids groeperingen en het beledigen van de leiders van het theocratische regime.

Hij werd tevens veroordeeld tot 74 zweepslagen en vijf jaar ontzegging van sociale rechten, en na meer dan een decennium van marteling, herhaalde hongerstakingen en gebrek aan medische zorg is hij een groot deel van zijn gezichtsvermogen en gehoor kwijtgeraakt.

Zijn advocaat, Mohammad Ali Dadkhah, werd in 2012 ook gearresteerd en tot 9 jaar gevangenis veroordeeld nadat hij bij een rechtbank in Teheran de verdediging voerde voor de heer Davoodi, die aan de Universiteit van Texas afgestudeerd is als ingenieur, en die nu in de stad Bandar-Abbas in de gevangenis zit.

In een verklaring van de interparlementaire groep van het Europees Parlement “Vrienden van een Vrij Iran” staat: “Gedurende de afgelopen 12 maanden van Hassan Rouhani’s ‘gematigde’ presidentschap zijn naar schatting 800 gevangenen geëxecuteerd, veel van hen werden in het openbaar opgehangen.
“We doen een beroep op barones Ashton, de Europese regeringen en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties om de terdoodveroordeling van de heer Arzhang Davoodi scherp te veroordelen en ervoor te zorgen dat dit vonnis herroepen wordt.”