10 augustus 2014 – Door het escalerende geweld in Irak worden de Iraanse ballingen in Camp Liberty blootgesteld aan aanzienlijk hogere veiligheidsrisico’s. De UNHCR herhaalt zijn oproep voor een noodevacuatie van de asielzoekers uit Camp Liberty naar een tijdelijke opvang, van waaruit de vluchtelingen dan permanent naar derde landen overgeplaatst zouden kunnen worden.

Op 5 augustus heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, met het hoofdkantoor in Genève, nogmaals een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om voor bescherming te zorgen van de bijna 3.000 Iraanse asielzoekers, die in Camp Liberty (Arabische naam: Hurriya) bij Bagdad in levensgevaar verkeren. De politieke vluchtelingen, onder wie 1000 vrouwen, woonden eerder in de nederzetting Ashraf en werden daaruit in 2012 onder dwang verdreven door Iraakse militairen en geïnterneerd in de verlaten Amerikaanse militaire basis Camp Liberty in de buurt van de luchthaven van Bagdad.

De Iraanse ballingen, die illegaal in het kamp worden vastgehouden, zijn weerloos overgeleverd aan iedere aanval. Door militair geweld en terreuraanslagen zijn in Irak al 116 Iraanse vluchtelingen gestorven en honderden gewond geraakt. In september 2011 heeft de UNHCR de Iraanse vluchtelingen officieel erkend als asielzoekers. In Camp Liberty is de vluchtelingenorganisatie van de VN verantwoordelijk is voor de asielprocedure.

Door militaire geweld en terreuraanslagen zijn in Irak al 116 Iraanse vluchtelingen gestorven en honderden gewond geraakt.

Het escalerende geweld in Irak bemoeilijkt de inspanningen van de VN om mogelijkheden voor evacuatie uit Irak te vinden voor de vroegere bewoners van Ashraf, aldus de vluchtelingenorganisatie van de VN. Door de toename van de strijd in Irak worden de bewoners van Camp Liberty aan aanzienlijk hogere veiligheidsrisico’s blootgesteld.

De VN-vluchtelingenorganisatie deed opnieuw een dringend beroep op de internationale gemeenschap om haar inspanningen te verdubbelen, zodat alle asielzoekers uit Camp Liberty onmiddellijk in veilige landen worden opgenomen. De UNHCR wil de landen bedanken, die nu al maatregelen hebben genomen om asielzoekers uit Camp Liberty in veiligheid te brengen. Deze maatregelen vormen een belangrijke bijdrage aan de internationale inspanningen om oplossingen voor deze groep mensen te vinden.

De UNHCR herhaalt zijn oproep voor de noodevacuatie van Iraanse ballingen uit Camp Liberty naar een tijdelijke opvang, van waaruit de vluchtelingen dan permanent naar derde landen overgeplaatst zouden kunnen worden. De UNHCR staat klaar om daarbij te helpen.

De Iraanse asielzoekers in Camp Liberty worden volgens de UNHCR beschouwd als personen die onder de bijzondere zorg van de VN vallen. Daarom hebben zij het wettelijke recht op internationale bescherming tegen uitzetting naar een plaats waar hun leven of vrijheid bedreigd wordt.

De vluchtelingenorganisatie van de VN deed voor de zoveelste keer een beroep op de regering van Irak om er alles aan te doen om de veiligheid en het welzijn van de bewoners van Camp Liberty waarborgen. Dit omvat onder meer adequate toegang tot levensreddende medische behandeling