24 augustus 2014 – De asielzoekers in Camp Liberty zijn het slachtoffer van ernstige intimidatie, slopende mensenrechtenschendingen en militaire willekeur.

Humanitaire noodtoestand in de verlaten Amerikaanse militaire basis Camp Liberty, waar ongeveer 3.000 Iraanse vluchtelingen onder dwang zijn geïnterneerd.

De Iraanse vluchtelingen, onder wie 1.000 vrouwen, die in Camp Liberty in de buurt van Bagdad geïnterneerd zijn, worden nog steeds door de Iraakse troepen gekweld door een slopende verzorgingsblokkade. De weerloze Iraanse ballingen zijn het slachtoffer van een vernietigingscampagne van het regime in Teheran en zijn Iraakse bondgenoten.

De asielzoekers in Camp Liberty zijn het slachtoffer van ernstige intimidatie, slopende mensenrechtenschendingen en militaire willekeur. De onderdrukking van de vluchtelingen door het Iraakse leger omvat onder meer een medische blokkade, die steeds meer levens eist. In het kamp heerst een medische noodsituatie. De ziekenboeg is niet geschikt voor de zorg voor 3.000 mensen, noch voor de behandeling van spoedgevallen. Medische behandeling buiten het kamp moet door het Iraakse leger worden goedgekeurd, maar wordt vaak maanden uitgesteld of geheel verhinderd.

In Camp Liberty wonen honderden patiënten die regelmatig medische zorg nodig hebben. Onder hen zijn veel mensen die de afgelopen jaren gewond zijn geraakt tijdens militaire aanvallen en terreuraanslagen.

In augustus werd de medische behandeling van ernstig zieke patiënten buiten het kamp herhaaldelijk verhinderd door het Iraakse leger, hoewel deze behandelingen van vitaal belang zijn voor de patiënten.

Op 18 augustus hebben de Iraakse troepen het vervoer van zes patiënten naar ziekenhuizen in Bagdad voorkomen, hoewel de behandeling oorspronkelijk was goedgekeurd. Een van de patiënten heeft kanker in een vergevorderd stadium en heeft dringend chemotherapie nodig.

Op 19 augustus mochten vijf patiënten het kamp niet verlaten om een eerder goedgekeurde behandeling in Bagdad te ondergaan. Een van de patiënten heeft een operatie nodig.

 

Camp Liberty: De 46-jarige Iraanse Reza Nassiri (links) overleed op 24 april 2013 in een ziekenhuis in Bagdad. Pas toen hij in coma was geraakt werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Daar kwam echter alle hulp te laat.

Sinds half augustus is de vitale levering van stroom en water gedeeltelijk stilgelegd, omdat er geen brandstof meer in het kamp geleverd mag worden. De generatoren van het kamp draaien op diesel. De stroom van de generatoren is vooral noodzakelijk voor de waterzuivering, koeling en airconditioning, evenals andere nutsvoorzieningen.

Het kamp is niet aangesloten op het elektriciteitsnet en op de waterleiding. Drinkwater moet vanuit een nabijgelegen kanaal worden gepompt en verwerkt. Aangezien de levering van brandstoffen niet is goedgekeurd door de Iraakse kampleiding, worden de stroom en watertoevoer voortdurend onderbroken. Bovendien voorkomt het leger ook de aanvoer van chemicaliën voor de waterzuivering, zodat er in Camp Liberty nu gevaar bestaat voor epidemieën.

Augustus is de warmste maand in Irak en in het kamp heersen ondraaglijke temperaturen. De barakken zonder airconditioning bieden geen bescherming tegen de hitte, zodat veel van de vluchtelingen problemen hebben met de bloedsomloop. De doelbewuste verzorgingsblokkade is bedoeld om de Iraanse ballingen langzaam dood te martelen.

 

Nog meer intimidatie: de Iraakse kampleiding staat niet toe dat de Iraanse ballingen de aanwezige transport- en hefmiddelen gebruiken, zodat ze gedwongen worden om zware lasten met de blote handen te verplaatsen.

Op 5 augustus heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR weer een dringende oproep aan de internationale gemeenschap gedaan om haar inspanningen te verdubbelen zodat alle asielzoekers uit Camp Liberty onmiddellijk in veilige landen kunnen worden opgenomen. De UNHCR heeft opgeroepen tot een noodevacuatie van de Iraanse ballingen uit Camp Liberty naar een tijdelijke opvang, van waaruit de vluchtelingen dan permanent in derde landen geplaatst kunnen worden.

De vluchtelingenorganisatie van de VN deed voor de zoveelste keer een beroep op de regering van Irak, om er alles aan te doen om de veiligheid en het welzijn van de bewoners van Camp Liberty te waarborgen. Dit omvat onder meer adequate toegang tot levensreddende medische behandelingen.