15 september 2014 –  Ghoncheh Ghavami is gearresteerd omdat ze had deelgenomen aan een vreedzame protestdemonstratie tegen het verbod op de aanwezigheid van vrouwen in de Iraanse sportstadions.

Amnesty International houdt een spoedactie voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de 25-jarige vrouwenrechtenactiviste Ghoncheh Ghavami (foto), die in Teheran vastzit wegens het vreedzaam uitoefenen van haar recht op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Ghoncheh Ghavami, die zowel de Iraanse als de Britse nationaliteit heeft, zit sinds 30 juni in Teheran in de Evin Gevangenis, grotendeels in eenzame opsluiting en zonder toegang tot rechtsbijstand.

Ze werd gearresteerd omdat ze had deelgenomen aan een vreedzame protestdemonstratie tegen het verbod op de aanwezigheid van vrouwen in de Iraanse sportstadions.
Amnesty International berichtte over de arrestatie van de vrouwenrechtenactiviste op 20 juni 2014:
“Op 20 juni won Iran de tweede volleybalcompetitie wedstrijd tegen Italië. Tal van mannen en vrouwen, waaronder Ghoncheh Ghavami, kwamen toen bij elkaar voor het Azadi Stadion om te demonstreren voor gelijke toegangsrechten voor vrouwen. Activisten en journalisten die ter plaatse waren hebben gemeld dat de politie de betogers buitensporig gewelddadig aanpakte. Verscheidene demonstranten, waaronder Ghoncheh Ghavami, werden gearresteerd. Volgens ooggetuigen werden de vrouwen gedwongen in de politieauto te stappen, vervolgens naar het detentiecentrum Vozara in Teheran gebracht en daar enkele uren vastgehouden. Daar zouden ze zijn uitgescholden door vrouwelijke politieagenten. Voordat ze werden vrijgelaten, moesten ze blijkbaar hun identiteitsbewijzen afgeven en een papier ondertekenen waarin ze beloofden zich te in de toekomst te onthouden van dergelijke activiteiten. Ghoncheh Ghavami vertelde een vriendin dat ze bij hun arrestatie was geslagen en over de grond gesleept, waarbij haar elleboog en rug gekneusd raakten.”