18-september 2014 De Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, is verontrust door de recente stijging van het aantal executies in Iran: op dit moment hebben zitten in Iran minstens 2.000 mensen in de dodencel, waaronder meer dan 160 minderjarigen.

De beloftes van de Iraanse president Hassan Rouhani voor meer vrijheden hebben niet geleid tot significante verbeteringen op het gebied van de mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting in Iran, aldus secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon (foto) in zijn recente rapport over de situatie in Iran.

In zijn jaarverslag over de mensenrechten in Iran toonde de secretaris-generaal van de VN zich gealarmeerd over de recente toename van het aantal executies in het land.

“President Rouhani heeft toegezegd het beperken van de vrijheid van meningsuiting te verminderen en de pers meer vrijheid te geven,” aldus het rapport. “Helaas hebben deze beloften niet geleid tot significante verbeteringen. Het leven wordt nog steeds beïnvloed door de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting.”

Volgens Ban hebben verslaggevers nog steeds te maken met beperkingen en andere moeilijkheden. “Journalisten en andere media medewerkers worden vaak door justitie opgeroepen of gearresteerd of ze worden blootgesteld aan represailles en aanvallen door de veiligheidsdienst,” aldus het rapport.

De secretaris-generaal betreurt het verder dat etnische en religieuze minderheden nog steeds gediscrimineerd worden, zowel door de wet als in de praktijk. De leden van de Baha’i-gemeenschap hebben nog steeds geen toegang tot het hoger onderwijs en een baan bij staatsinstellingen; ze blijven te maken hebben met bemoeienis van het regime, ook als zij werkzaam zijn in het bedrijfsleven.

Een andere belofte die Rouhani niet heeft gehouden betreft de internetcensuur, aldus het rapport. “De secretaris-generaal moet tot zijn spijt vaststellen dat de rechterlijke macht vele platforms van sociale media en webpagina’s heeft afgegrendeld”.

“Het is opmerkelijk dat aan de ene kant voor de meeste Iraniërs Twitter en Facebook zijn geblokkeerd, maar dat aan de andere kant de leiding de sociale media gebruikt om mededelingen uit te sturen”.

In Bans rapport wordt ook de zorg tot uitdrukking gebracht over de toename van het aantal executies in het afgelopen jaar. Volgens de Cornell University Law School (Deathpenaltyworldwide.org) hebben in Iran vorig jaar 624-727 executies plaatsgevonden. Het aantal voor 2012 wordt geschat op 314-580.

De overgrote meerderheid van de executies houden volgens Ban verband met drugsgerelateerde misdrijven. Hij bekritiseerde Teheran voor het voltrekken van doodvonnissen op jongeren. “Volgens informatie uit betrouwbare bronnen zitten er momenteel meer dan 160 minderjarigen in de dodencel en de laatste paar maanden zijn er ten minste twee geëxecuteerd voor de misdaden die zij begingen toen ze jonger waren dan 18 jaar,” aldus het rapport van de secretaris-generaal van de VN. Volgens Deathpenaltyworldwide.org zitten in Iran minstens 2.000 mensen in de dodencel.