21september 2014- Strijdkrachten en agenten van de veiligheidsdienst van het Iraanse regime hebben een groot aantal leden van de derwisj gemeenschap aangevallen, verwond en gearresteerd toen zij voor de tweede dag bij het kantoor van de openbare aanklager van Teheran bijeen kwamen om te protesteren. 

Zo’n 800 personen, ook kinderen en ouderen, werden zaterdag en zondag gearresteerd. Een aantal arrestanten werd overgebracht naar de beruchte Evin gevangenis.

De derwisjen werden met elektrische stokken mishandeld en vernederd door de aanvallers.

Na de arrestaties is een groot aantal derwisjen uit verschillende steden naar Teheran afgereisd om hun solidariteit met de arrestanten te betuigen. Vanaf zondagmorgen 21 september kwamen ze bijeen in de buurt van het kantoor van de openbare aanklager van het regime in de Behesht Straat.

De agenten van de veiligheidsdienst en de anti-oproerpolitie hebben de Behesht Straat afgezet om te voorkomen dat de Gonabadi derwisjen zich voor de tweede achtereenvolgende dag verzamelen om te protesteren. Het geschreeuw van de demonstranten, onder wie tientallen vrouwen, wordt in de hele buurt gehoord.

Deze bijeenkomsten zijn uit protest tegen de onderdrukking van de derwisjen en in het bijzonder uit solidariteit met de negen gevangen derwisjen die in de Evin gevangenis in Teheran en de Nezam gevangenis in Shiraz in hongerstaking zijn gegaan. De demonstranten willen toestemming om hun gedetineerde familieleden te bezoeken die er na drie weken hongerstaking slecht aan toe zijn.

Een aantal politieke gevangenen in de Gohardasht gevangenis heeft in een communiqué hun solidariteit met de eisen van de gevangen derwisjen en hun familie uitgesproken. Zij uitten hun bezorgdheid over de grootschalige arrestatie van de derwisjen en schreven: “Welke misdaad hebben ze gepleegd? … Is gematigdheid en heldhaftige flexibiliteit alleen bestemd voor de buitenlandse mogendheden, maar wacht het Iraanse volk en zelfs de derwisjen die moslim zijn en in 12 sjiitische imams geloven, alleen de galg, marteling, onderdrukking en de gevangenis? ”

Gisteren sprak mevrouw Maryam Rajavi, gekozen voorzitter van het Iraanse verzet, haar diepe weerzin uit voor de onmenselijke en anti-islamitische maatregelen tegen de onschuldige derwisjen door de leiding van de Velayat-e faqih systeem. Zij deed een beroep op alle internationale organen  en mensenrechtenorganisaties, met name de hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, om onmiddellijk maatregelen te nemen voor de snelle en onvoorwaardelijke vrijlating van de arrestanten, evenals voor de vrijlating van de gevangen derwisjen, en het instellen van een onderzoek naar hun eisen. Ze deed een oproep om het dossier van de misdaden van het religieuze fascisme dat Iran regeert voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad.

Secretariaat van de Nationale Raad van Verzet van Iran

21 september 2014