7 oktober 2014 De EU heeft  zijn diepe bezorgdheid uitgesproken  over het hoge aantal executies die dit jaar al hebben plaatsgevonden en deed een beroep op het Iraanse regime om de doodstraf niet meer toe te passen. 

Op 3 oktober heeft de Europese Unie er bij het ​​regime in Teheran op aangedrongen om de executie van de 26-jarige Iraanse Reyhaneh Jabbari te annuleren. De EU eiste dat het proces van de ter dood veroordeelde vrouw wordt heropend , omdat de eerlijkheid van de procedure tot nu toe twijfelachtig was.

De EU sprak bovendien zijn diepe bezorgdheid over het grote aantal terechtstellingen die dit jaar al zijn uitgevoerd, en deed een beroep op het Iraanse regime om de doodstraf niet meer toe te passen.

Reyhaneh Jabbari (foto) zit sinds 2007 in Iran gevangen. Zeven jaar geleden bracht  ze een man met een mes een fatale schouderwond toe. Volgens haar verklaring had hij geprobeerd haar te verkrachten. Ze had gehandeld uit zelfverdediging. Na haar arrestatie zat Reyhaneh Jabbari twee maanden in eenzame opsluiting in de Evin gevangenis van Teheran, waar ze geen toegang had tot rechtsbijstand of familie.

Ondanks het feit dat het duidelijk zelfverdediging was, werd de jonge vrouw schuldig bevonden aan moord en ter dood veroordeeld in een proces dat door vele mensenrechtenverdedigers als zeer onrechtvaardig werd beschouwd.