10 oktober 2014-Tot nu toe zijn er 200.000 handtekeningen verzameld om de 26-jarige Reyhaneh Jabbari te redden, en om een eind te maken aan de executies.

In Canada hebben parlementariërs eensgezind een mensenrechten initiatief gelanceerd om Iran op te roepen de executie van drie personen op te schorten. Kamerlid Irwin Cotler (foto) kondigde aan dat hij en andere parlementsleden de zaak ter sprake zouden brengen, zowel in de Algemene Vergadering van de VN deze week als bij de komende zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

De drie gevangenen die met executie bedreigd worden zijn:

  • • De sjiitische geestelijke Hossein Kasamani-Boroujerdi, die wegens zijn dissidente standpunten in de gevangenis zit;
  • • de 26-jarige Reyhaneh Jabbari, die een man uit zelfverdediging doodde toen ze zich tegen verkrachting verzette;
  • • de natuurkundige Omid Kokabee, die in de gevangenis doodziek is omdat hem medische zorg werd geweigerd.

In Iran werden alleen al in augustus 95 gevangenen geëxecuteerd., Sinds Hassan Rohani in augustus 2013 president werd  zijn er  meer dan 650 executieslachtoffers.

Toronto: wake tegen executies en mensenrechtenschendingen in Iran 

“Deze moorden moeten worden gestopt, en als Canadezen kunnen we daar wat aan doen,” zei kamerlid Wayne Marston tegen verslaggevers.

“Het kwaad geschiedt als goede mensen niets doen,” zei de MP John Weston. “Als Canadezen staan ​​we voor vrijheid, democratie en humanitaire hulp en we zullen dat blijven doen.”

Weston zei dat er  tot nu toe 200.000 handtekeningen waren verzameld om Jabbari redden en om een einde te maken aan deze “zinloze executies”.