In de afgelopen weken zijn er in Isfahan meer dan 20 vrouwen met zuur aangevallen. De zuuraanvallen volgden op een haatcampagnes van functionarissen van het regime in Teheran tegen vrouwen die niet voldoen aan de fundamentalistische dresscode.

Op 22 oktober zijn meer dan duizend demonstranten bijeengekomen om in de straten van de Iraanse stad Isfahan te protesteren tegen de recente zuuraanvallen op vrouwen.

In de afgelopen weken zijn er in Isfahan meer dan 20 vrouwen met zuur aangevallen. De meeste slachtoffers waren vrouwen die niet gesluierd waren, in hun auto achter het stuur zaten en hun raam open hadden. Mannen op een motorfiets reden naar de auto die net voor een rood licht, in een file of op een kruispunt stond te wachten. Dan gooiden de aanvallers de bestuurster bliksemsnel zuur in haar gezicht en verdwenen in het verkeer.

De zuuraanvallen volgden op een haatcampagnes van functionarissen van het regime in Teheran tegen vrouwen die niet voldoen aan de fundamentalistische dresscode. Met anonieme sms’jes werden de vrouwen gewaarschuwd dat ze met zuur zouden worden begoten als ze onvoldoende gesluierd in het openbaar verschenen. Onder het vrouwvijandige regime in Iran is de sluier verplicht. Steeds opnieuw treden politieagenten van het regime door middel van razzia’s en strafmaatregelen op tegen vrouwen die onvoldoende gesluierd zijn.

In Isfahan is al een vrouw, die het doelwit was van de recente golf van zuuraanvallen, gestorven door de ernstige brandwonden van het zuur op haar bovenlichaam.

Onder de slachtoffers van de aanslagen is ook de 27-jarige Soheila Jurkesch. Ze stopte slechts even aan de kant van de weg in het centrum van Isfahan – omdat haar moeder haar belde op haar mobieltje. De jonge vrouw had de twee mannen op een motorfiets nauwelijks gezien, zei haar vader.

De gevolgen van de aanval zijn verschrikkelijk. Het zuur trof Jurkesch in haar gezicht en nek, en op haar handen en benen. Met haar ene oog zal ze nooit meer zien, met het andere slechts voor 20 tot 30 procent. Volgens haar vader was ze een zelfverzekerde, trotse jonge vrouw. Nu is ze haar levenslustigheid kwijt.

Bij de burgerlijke protesten in Isfahan uitten de demonstranten luidkeels hun verontwaardiging over de aanvallen op vrouwen en ze eisten dat de daders en aanstichters ter verantwoording worden geroepen. Zij keerden zich ook tegen de verplichting tot sluieren, die door het regime in Iran met geweld en sancties aan de vrouwen wordt opgelegd.

Foto‘s van de protesten in Isfahan: