Stop de vervolging van christenen in Iran! Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gevangenen, die in Iran gevangen zitten omdat ze hun recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst hebben uitgeoefend.

De drie evangelische voorgangers Matthias Haghnejad, Beham Irani en Silas Rabbani (op de foto van links naar rechts), die tot voor kort het risico liepen om de doodstraf te krijgen, zijn inmiddels door een Iraanse rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Zij moeten de straf uitzitten in de gevangenis van de noord-Iraanse stad Zabol (Irani) en op het eiland Minab in de Perzische Golf (de andere twee veroordeelden). Ze worden momenteel vastgehouden in de Ghezel-Hesar gevangenis ten noorden van Teheran omdat ze hun recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst hebben uitgeoefend.

Deze gevallen tonen aan dat het regime in Teheran tot het christendom bekeerde Iraniërs nog steeds zwaar onderdrukt en maken deel uit van een zorgwekkende campagne tegen Iraniërs die zich tot het christendom bekeren.

Pastor Irani (op de foto met zijn dochter) werd in 2011 ook al tot zes jaar veroordeeld wegens vermeende “staatsvijandige activiteiten” en “schending van de openbare orde”. Met het nieuwe vonnis loopt deze vader van een gezin, die diverse christelijke huisgemeenten onder zijn hoede had, nu het risico om totaal 12 jaar in de gevangenis te moeten zitten

Andy Dipper van de organisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) is bezorgd over het vonnis tegen de drie christenen en het feit dat de detentie moet plaatsvinden ver weg van hun eigen familie en hun eigen woonplaats. “We doen een beroep op de Iraanse regering”, zo staat in een verklaring van de CSW, “om mensen  die wegens hun geloof gevangen zitten onmiddellijk vrij te laten. Hun detentie is in strijd met internationale verdragen die de vrijheid van godsdienst garanderen.”