03 novamber- Ghoncheh Ghavami is veroordeeld omdat zij had deelgenomen aan een vreedzame protestdemonstratie tegen het verbod op de aanwezigheid van vrouwen in de Iraanse sportstadions.

Een 25-jarige Iraanse vrouw met een Brits paspoort is door een rechtbank in Teheran veroordeeld tot een jaar gevangenis. Ghoncheh Ghavami (foto) had met vriendinnen geprobeerd om naar een volleybalwedstrijd te kijken. In Iran mogen vrouwen niet samen met mannen deelnemen aan sportevenementen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen heeft zijn “bezorgdheid” over de kwestie geuit.

De advocaat van Ghoncheh Ghavami zei op 2 november dat  de aanklacht hem niet in detail bekend was, zelfs niet nadat het vonnis was uitgesproken. Hij beklaagde  zich er ook over dat hij, ondanks een schriftelijke belofte, zijn cliënt niet voor het proces heeft kunnen spreken. 

“We maken ons zorgen over de gegrondheid van deze aanklacht en over de behandeling van mevrouw Ghavami in de gevangenis”, zei een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Londen. Amnesty International sprak van een “verontrustend vonnis” en eiste de onmiddellijke vrijlating van de vrouw, die in Londen woont.

Ghoncheh Ghavami werd voor het eerst gearresteerd in juni, toen ze met haar vriendinnen in Teheran naar een volleybalmatch van de nationale ploeg wilde kijken. Aangezien vrouwelijke kijkers in Iran niet  naar sportevenementen met mannen mogen, kwamen meerdere mannen en vrouwen, waaronder Ghoncheh Ghavami, bijeen voor het Azadi stadion om te demonstreren voor gelijke toegangsrechten voor vrouwen. Lokale activisten meldden dat de politie met buitensporig geweld tegen de demonstranten optrad. Verscheidene demonstranten, waaronder Ghoncheh Ghavami, werden gearresteerd,. Volgens ooggetuigen werden de vrouwen gedwongen in politiewagens te stappen, toen naar het Vozara detentiecentrum in Teheran gebracht en pas na enkele uren vrijgelaten. Toen Ghavami een paar dagen later haar papieren bij de politie ging ophalen werd ze opnieuw gearresteerd. Sindsdien wordt ze in de Evin gevangenis in Teheran vastgehouden.