Iran: fotograaf ter dood veroordeeld wegens “het beledigen van de profeet”

 4 december 2014-Mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties om zich in te zetten voor het intrekken van het doodvonnis.

De dissidente Fotograaf Soheil Arabi (foto) is in Iran ter dood veroordeeld wegens zogenaamde “belediging van de islamitische profeet”. De beschuldiging is gebaseerd op satirische opmerkingen die hij op Facebook maakte.

De 30-jarige fotograaf werd in november 2013 in zijn huis in Teheran door de Revolutionaire Garde gearresteerd. Daarna zat hij in de Evin Gevangenis in Teheran gedurende twee maanden in eenzame opsluiting op afdeling 2A, die onder de Revolutionaire Garde ressorteert.

Op 30 augustus werd Soheil Arabi door de strafrechter in Teheran ter dood veroordeeld wegens “belediging van de islamitische profeet”. Op 24 november heeft het Hooggerechtshof van Iran het vonnis bekrachtigd.

Mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties om zich in te zetten voor het intrekken van het doodvonnis. Artikel 6(2) van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten bepaalt dat de doodstraf alleen in het geval van ernstige misdrijven kan worden opgelegd. In november 2011 sprak de mensenrechtencommissie van de VN, die het naleven van het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten bewaakt, zijn bezorgdheid uit over het aantal doodvonnissen, dat in Iran wordt opgelegd en uitgevoerd.