Foto: Iraanse agent valt anti-regeringsdemonstrant aan met mes.

30 november 2014 -Een aantal jonge Iraanse vrouwen, onder wie ten minste vijf studenten, zijn de afgelopen dagen met een mes in hun benen gestoken in de zuidelijke plaats Jahrom.

Volgens een bron in Jahrom zijn ongeveer twaalf vrouwen het slachtoffer geworden van de gewelddadige aanvallen.

De vrouwen werden aangevallen door ten minste vier mannen op motorfietsen.

De plaatselijke overheid heeft erkend dat ten minste zes vrouwen zijn gewond in deze reeks aanvallen, onder wie vijf studenten.

Bronnen in de stad zeggen dat de studenten een aanvaller hebben geïdentificeerd die verbonden is aan de paramilitaire Basij Force.

Mohamad Beheshtifar werd geïdentificeerd middels opnames van een beveiligingscamera op de plek waar hij een van de slachtoffers aanviel.

De vader van Mohamad Beheshtifar vader is kolonel Jalil Beheshtifar van de IRGC, hoofd van de paramilitaire Basij in Ghotbabad in het district Jahrom, ten zuiden van de stad Jahrom.

Deze misdaden volgden op protesten door 300 studenten aan de universiteit van Jahrom tegen onderdrukkende maatregelen op de universiteit.

De aanvallen op studenten vinden ook plaats terwijl studenten in heel Iran naar verwachting zullen deelnemen aan het jaarlijkse protest ter gelegenheid van Student Day op 7 december – plaatselijk bekend als 16 Azar – om politieke vrijheid in Iran te eisen.

De vertegenwoordigers van het Iraanse regime zagen zich gedwongen om de man te arresteren nadat zijn identiteit bekend geworden was.

De man zei dat hij de aanval had uitgevoerd nadat een geestelijke had gezegd dat het “doden van Bad-Hejab (ongesluierde vrouwen) toelaatbaar is” en dat hij tot zijn daad kwam om “zedeloosheid te voorkomen.”

Eerder deze maand heeft het Iraanse parlement een wet goedgekeurd waarmee de leden van de paramilitaire Basij troepen belast worden met het handhaven van de kledingvoorschriften in Iran en het lastigvallen en onderdrukken van vrouwen en jongeren onder het voorwendsel van het “bevorderen van de zedelijkheid en voorkomen van onzedelijkheid.”

De wet, die met een meerderheid is aangenomen, institutionaliseert de daden van de paramilitaire Basij, die vaak door de straten patrouilleren om kledingvoorschriften te handhaven en andere gedragingen te voorkomen die verboden zijn volgens de misogyne wetgeving van het klerikale regime.

De nieuwe wet steunt het werk van de Basij-leden, die vaak op straat patrouilleren en auto’s controleren om mensen te vragen naar hun relaties, tot woede van veel Iraniërs.

Nadat het Iraanse regime de wetten aannam die de Basij paramilitairen ondersteunen, werden vrouwen aangevallen met zoutzuur.