5 december 2014-Twee dichters en een documentairemaker worden in Iran vervolgd op beschuldiging van “propaganda tegen het regime en samenwerking met een afvallige zanger die in het buitenland woont ‘.

De dichters zijn Mehdi Mousavi en Fatemeh Ekhtessari. De naam van de derde verdachte is nog niet bekend. De advocaat van de dichters vertelde aan het door de staat gerunde persbureau Tasniem: “Ongeveer een jaar geleden publiceerden mijn cliënten een dichtbundel. Een van deze gedichten werd toen gebruikt door een zanger die in het buitenland woont.”

De dichters werden in december 2013, nadat ze voordrachten gehouden hadden bij literaire bijeenkomsten in Teheran en andere steden, gearresteerd door de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde.

Ze zijn beschuldigd van ‘deelname aan negatieve propaganda tegen de Islamitische Republiek’ na het schrijven van gedichten, waarin de publieke protesten tegen het regime van 2009 worden aangehaald.