Iran blijft tienduizenden websites blokkeren, met name van internationale nieuwsbronnen en van oppositiegroepen, etnische en religieuze minderheden en mensenrechtengroepen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Het regime blokkeert daarnaast alle westerse sociale media, waaronder Facebook, YouTube, Twitter en Flickr.

De bevindingen staan in een nieuw ‘Freedom of the Net 2014’-rapport waarin een overzicht wordt gegeven betreffende het filteren en censureren van online-inhoud door 65 regeringen.

Het geeft een beeld van de types van elektronische controle die ze uitvoeren en van hoe ze burgers straffen die zich bezig houden met online-activiteiten die hun niet bevallen.

Ten aanzien van Iran wordt in het rapport opgemerkt: ‘De Iraanse autoriteiten zijn in 2014 doorgegaan met het beperken van de toegang tot tienduizenden websites, met name die van internationale nieuwsbronnen, de oppositie, etnische en religieuze minderheden en mensenrechtengroepen.’

‘Volgens een lid van de Committee to Determine Instances of the Criminal Contents (CDICC) worden elke maand gemiddeld 1500 websites gefilterd met inhoud die als anti-islamitisch wordt beschouwd.’

Het rapport stelt dat de ‘censuur stabiel blijft’ ondanks ‘hoge verwachtingen dat Rouhani de beperkingen ten aanzien van online-uitingen zou versoepelen’.

Een CDICC-lid beschreef Facebook als ‘een project van de CIA om te proberen wereldwijd gegevens over individuen te verzamelen’ en bestempelde de oprichter Mark Zuckerberg als ‘een vooraanstaande zionist’, aldus het rapport.

De Iraanse regering heeft daarnaast de toegang geblokkeerd tot twee van Irans populairste chatdiensten – WeChat en Viber. Cryptocat, een populair communicatiemiddel onder mensenrechtenactivisten en journalisten waarmee ze veilig en in gecodeerde vorm kunnen chatten, is ook geblokkeerd, en hier blijkt uit dat het regime doodsbang is voor communicatiekanalen die het niet kan controleren, voegde de studie eraan toe.

In het rapport staat: ‘De Iraanse autoriteiten bedienen zich van een gecentraliseerd filtersysteem waarmee een website binnen een paar uur effectief te blokkeren is over het hele netwerk in Iran.

‘Particuliere internetproviders zijn gedwongen de door de regering verschafte bandbreedte te gebruiken of verkeer met site-bezoek-verzoeken door filterboxen van de regering te leiden die zijn ontwikkeld door softwarebedrijven in Iran. De filterboxen zoeken naar verboden tekstelementen – hetzij sleutelwoorden hetzij domeinnamen – in de URL-verzoeken van gebruikers en blokkeren aldus de toegang.’

‘De Iraanse regering heeft haar strijd tegen het gebruik van omzeilingsinstrumenten opgevoerd. Het gebruik van zulke instrumenten wordt als illegaal beschouwd, maar velen trekken zich daar niets van aan. Volgens de meest recente cijfers maakt 45 procent van de Iraanse gebruikers gebruik van Virtuele Particuliere Netwerken om de censuur te ontlopen, en maakt 41 procent gebruik van andere omzeilingsmethoden om toegang te krijgen tot geblokkeerde inhoud.’