21 december 2014-Nieuw niveau van geweld tegen journalisten, misantropische houding en extreme minachting voor de persvrijheid ”

De organisatie Reporters zonder Grenzen (RSF), die over de hele wereld campagne voert voor de vrijheid van informatie, heeft op 16 december zijn jaarbalans van de persvrijheid in 2014 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat er in 2014 wegens hun werk 66 professionele journalisten werden gedood, evenals 19 amateur reporters en 11 mediamedewerkers. Journalisten moeten er steeds meer rekening mee houden dat ze tijdens hun werk ontvoerd kunnen worden. Reporters Without Borders heeft in2014 wereldwijd 119 ontvoeringen van journalisten geteld. Het totaal aantal professionele journalisten (139) en amateur reporters (20) dat naar het buitenland moest vluchten wegens bedreigingen, geweld of overheidsrepresailles is meer dan verdubbeld.

“Uit het hoge aantal ontvoeringen en journalisten die op de vlucht zijn blijkt dat de bedreigingen voor mediaprofessionals wereldwijd geenszins minder zijn geworden,” zei RSF woordvoerster Astrid Frohloff. “In sommige gebieden ervaren we een nieuw niveau van geweld in de omgang met journalisten dat beangstigend is: speciaal voor de media geënsceneerde onthoofdingen door de IS en massale aanvallen op journalisten in sommige landen zijn het bewijs van een misantropische houding en extreme minachting voor de persvrijheid. Journalisten mogen geen propagandamiddel worden voor terroristische groeperingen, criminelen of autoritaire staten, maar moeten juist in conflictgebieden beter dan ooit beschermd worden.”

Op dit moment zitten wereldwijd 178 journalisten vanwege hun werk in de gevangenis. Ook hoog is het aantal gedetineerde amateur reporters. In veel landen vullen ze, bijvoorbeeld met behulp van sociale netwerken, de leemtes op in de berichtgeving van de traditionele media, die ontstaan zijn door repressie of zelfcensuur.

Met 19 professionele journalisten en 27 amateur reporters in de gevangenis is Iran volgens het rapport een van de grootste gevangenissen voor journalisten ter wereld. De uittocht van journalisten uit Iran is ook doorgegaan.