Tien vooraanstaande Nobelprijswinnaars op de bres voor Camp Liberty

Gerelateerde berichten (Engels)

• US dignitaries call for serious measures for Camp Liberty residents• Iraqi forces’ preventing entering of gasoline to Liberty constitutes torture of injured and patients.

We eisen onmiddellijke actie om Camp Liberty in Irak te erkennen als

vluchtelingenkamp onder toezicht  van de UNHCR

H.E. Ban Ki-moon 
Secretary-General of the United Nations 
The United Nations 
New York, NY 10017 
December 19, 2014

Geachte secretaris-generaal,

De ongunstige veiligheidssituatie in Irak en de aanwezigheid van paramilitaire bendes en ISIS maken het leven in dat land op zich al gevaarlijk. De inspanningen van de nieuwe Iraakse regering om de situatie te verbeteren zijn prijzenswaardig, maar wat niet kan worden getolereerd is de aanhoudende pressie en de onmenselijke blokkade, waaronder de bijna 3.000 Iraanse vluchtelingen in dat land, die al verscheidene keren zijn aangevallen en vermoord, lijden. In hun verblijfplaats, die nog steeds onder VN-toezicht staat, worden echter door agenten van de Iraakse regering, die connecties hebben met het Iraanse regime, pressie en restricties toegepast, vooral door een medische en logistieke blokkade en psychologische marteling door schetterend en oorverdovend lawaai via krachtige luidsprekers. 
Terwijl de bewoners van het kamp dringend hun bezittingen moeten verkopen om de hoge kosten van hun hervestiging te dekken, wordt hen dat niet alleen niet toegestaan, maar een aanzienlijk deel van hun bezit is ook nog eens geplunderd door milities met connectie met het Iraanse regime, zonder dat de Iraakse regering ook maar enige bescherming bood.

Deze dingen gebeuren ondanks het feit dat deze vluchtelingen vanuit hun nederzetting Ashraf tot hun hervestiging in derde landen werden overgeplaatst naar Camp Liberty, dat een soort detentiekamp is, onder toezeggingen van de VN en de VS van garanties voor hun veiligheid en bescherming en het kunnen verkopen van hun eigendommen.

Gezien het feit dat na bijna drie jaar meer dan 75% van deze vluchtelingen nog steeds niet is geherhuisvest, en er op korte termijn geen vooruitzicht is op hun hervestiging, is het noodzakelijk dat de VN en de VS aan hun verplichtingen met betrekking tot de veiligheid en de bescherming van deze vluchtelingen voldoen. De eerste stap is Camp Liberty te erkennen als een vluchtelingenkamp onder toezicht van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen en om alle medische en logistieke beperkingen voor de bewoners op te heffen. Het is tevens noodzakelijk om aan de Iraakse regering te vragen het plunderen van eigendommen van de bewoners in Ashraf te voorkomen en de bewoners hun eigendommen te laten verkopen.

Wij, de Nobelprijswinnaars die dit ondertekend hebben, verzoeken u, meneer de secretaris-generaal, om uw invloed aan te wenden en om aan de UNHCR en uw speciale vertegenwoordiger voor Irak te vragen om in dit verband onmiddellijk doelmatige stappen te nemen.

De ondertekenaars zijn:

Sir Richard J. Roberts, Geneeskunde 1993, VS 
Professor Thomas C. Schelling, Economie 2005, VS 
Professor John C. Polanyi, Scheikunde 1986, Canada 
Professor Robert H Grubbs, Scheikunde 2005, VS 
Professor Edmond H. Fischer, Geneeskunde 1992, VS 
Professor Elias J. Corey, Scheikunde 1990, VS 
Professor Dudley Herschbach, Scheikunde 1986, VS 
Professor John C. Mather, Natuurkunde 2006, VS 
Professor Jack Steinberger, Natuurkunde 1988, VS 
Professor Arvid Carlsson, Geneeskunde, 2000, Zweden

Kopie:
Hon. Antonio Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen
Hon. Nickolay Mladenov, Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal

Ambassador Stuart E. Jones, Amerikaanse ambassadeur in Irak
Hon Gy.rgy Busztin, plaatsvervangend Speciale Vertegenwoordiger voor Irak UNAMI

Mr. Neill Wright, UNHCR-vertegenwoordiger voor Irak