11 januari 2015-Een groot aantal politieke gevangenen in de Gohardasht-gevangenis in de stad Karaj in Iran heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de terroristische aanslagen van de laatste paar dagen in Frankrijk veroordelen en hun medeleven betuigen met het Franse volk, en met name de slachtoffers.

De ‘oorlog van fundamentalistische terroristen tegen onschuldige mensen en democratische waarden is,’ aldus de gevangenen, ‘vanuit de regio naar de straten van Parijs gebracht om Franse burgers te treffen.’

‘Dit onheilspellende fenomeen is 35 jaar oud en heeft zijn oorsprong in Iraans staatsterrorisme. Bomaanslagen in Libanon, Saudi-Arabië, Argentinië en moorden op dissidenten en tegenstanders wereldwijd, met name in Europa, behoren tot de bekende methoden van het fundamentalisme en staatsterrorisme in de laatste jaren.’

‘Als de beschaafde wereld weerwerk had geboden tegen dit onheilspellende fenomeen toen de regerende moellahs in Iran staatsterrorisme propageerden, en vooral toen Khomeini de fatwa uitvaardigde dat Salman Rushdie in het hart van Europa ter dood gebracht moest worden, zou het religieuze fundamentalisme zich vandaag de dag niet zo wijd verbreid hebben in het Midden-Oosten.’

‘Helaas willen de westerse regeringen, en met name de Europeanen, nog steeds niet accepteren dat een toegevende houding tegen het georganiseerde staatsterrorisme dat Iran en de rest van de regio heeft gedomineerd, praktisch een model wordt voor ISIS en andere terroristische en fundamentalistische groepen als Al-Qaida, Hezbollah, de Taliban en Boko Haram, en dat de sjiitische IS en de soennitische IS de wereld zullen destabiliseren.’

‘Wij condoleren de families van de slachtoffers en spreken de wens uit dat de Franse regering en de grootse Franse natie snel zullen zegevieren tegen de wrede terroristen. We willen het volgende benadrukken: als het Iraanse volk niet te maken had met brute onderdrukking van de kant van de heersende fundamentalisten, zou het zonder twijfel door wijd verspreide demonstraties op openbare plaatsen blijk hebben gegeven van zijn afkeer van terrorisme en van zijn sympathie met het Franse volk. Niettemin hopen we dat dappere, verstandige, goed geïnformeerde jonge mensen op alle mogelijke manieren hun solidariteit zullen tonen met de beschaafde wereld en zullen laten zien dat ze in deze moeilijke dagen achter de Franse natie en de families van de slachtoffers van deze brute moordaanslagen staan.’