Oproep om het leven van de politieke gevangenen Asghar Qatan en Ahmad Daneshvar Moqadam te redden die in levensgevaar verkeren

Iran onthoudt politieke gevangenen medische zorg en martelt hen dood

Asghar Qatan (links) en Ahmad Daneshvar Moqadam

We doen een dringend beroep op alle mensenrechtenorganisaties, de Speciale Rapporteur van de VN inzake martelingen, de Werkgroep Arbitraire Detentie en de Speciale Rapporteur inzake de mensenrechtensituatie in Iran om zo snel mogelijk actie te ondernemen om het leven van de politieke gevangenen Asghar Qatan en Ahmad Daneshvar Moqadam te redden, die beiden in kritieke toestand verkeren omdat hun de noodzakelijke medische hulp onthouden wordt.

Asghar Qatan, politiek gevangene en medestander van de Iraanse oppositie, die door maagkanker in kritieke toestand verkeert en onmiddellijk geopereerd moet worden, wordt zelfs de geringste medische behandeling ontzegd. Hij is 63, doctor in de natuurkunde en seismologie en heeft nog andere ernstige gezondheidsproblemen, waaronder vergroting van de lever en milt en hartkwalen.

Voorafgaand aan zijn overplaatsing naar het ziekenhuis boeiden politiefunctionarissen hem aan handen en voeten. Toen hij zich verzette tegen deze barbaarse behandeling, verhinderden de functionarissen dat hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Pogingen van zijn familie om borg voor hem te staan om alsnog toestemming te krijgen hem naar het ziekenhuis te vervoeren haalden niets uit. Asghar Qatan, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zes jaar lang gevangenzat en werd gemarteld voor zijn steun aan de Iraanse oppositie, werd in januari 2011 opnieuw gearresteerd.

De 42-jarige politieke gevangene Ahmad Daneshpour Moqadam is samen met zijn 70-jarige vader Mohsen Daneshpour Moqadam ter dood veroordeeld wegens moharebeh (vijandschap jegens God) voor zijn steun aan de PMOI. Hij is 40 kilo afgevallen door darmbloedingen en de neveneffecten daarvan. Hij krijgt evenmin medische zorg en verkeert in levensgevaar.

Het doodmartelen van politieke gevangenen door ze bewust medische zorg te onthouden is een vaak gebruikte werkwijze van het fascistische religieuze regime dat de scepter zwaait over Iran. Mohsen Dogmechi, een politieke gevangene en welbekende koopman in de bazaar in Teheran, overleed in maart 2011 doordat ook hij geen medische zorg kreeg en werd een martelaar toen hij het leven verloor.