31 januari 2015- Asghar Sharifi, een van degenen die in juni 2013 gewond raakten bij een raketaanval op Camp Liberty, is overleden.

Vrijdagmiddag 30 januari is ingenieur Asghar Sharifi, die ernstig gewond raakte aan hoofd en nek tijdens de raketaanval van 15 juni 2013, overleden in een ziekenhuis in Albanië. Na de raketaanval werd hij naar een ziekenhuis in Bagdad gebracht, maar de Iraakse artsen verklaarden dat het niet mogelijk was de granaatscherven uit zijn schedel te verwijderen. 

Daardoor had hij voortdurend zware hoofdpijn. Na een maand en na veel inspanningen werd hij naar Albanië overgebracht, waar hij medisch behandeld werd. De conditie van de heer Asghar Sharifi verslechterde begin januari 2015 als gevolg van de verwondingen en het effect van de scherven en hij werd opnieuw opgenomen in een ziekenhuis in Tirana. Uiteindelijk is hij, na 25 dagen in coma te hebben gelegen, overleden.

Vier dagen na de raketaanval protesteerde hij bij de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN over het zwijgen over de raketaanvallen op Camp Liberty. Hij schreef: “UNAMI controleert voortdurend onze verblijven en maakt zonder duidelijke reden foto’s.

Ze hebben meerdere malen foto’s genomen binnen en buiten onze eetzaal. We weten niet waarvoor ze die foto’s nodig hadden, maar helaas werd de hal door raketten geraakt en er vielen gewonden …

Wij verzoeken u dringend deze criminele daad, die beschouwd wordt als misdaad tegen de menselijkheid en die een onpartijdig, onafhankelijk en urgent onderzoek vereist, te veroordelen. Sta niet toe dat het Iraanse regime en de Iraakse regering uw stilzwijgen gebruiken voor het voortzetten van hun misdaden.”