Saeed Mohammad Ibrahimi, mensenrechtenactivist op het gebied van vrouwenrechten en lid het comité voor de “Rouwende Moeders van Laleh Park”, is door afdeling 28 van de revolutionaire rechtbank van Teheran voor het gerecht gedaagd. Volgens een bekende van de familie van de activist zal hij beschuldigd worden van “propaganda tegen de staat” wegens “connecties met Ahmed Shaheed en familieleden van politieke gevangenen”. Mohammad Ibrahimi wordt door de speciale VN rapporteur Ahmed Shaheed genoemd als voorbeeld van de gevangenen die in de Evin gevangenis zwaar gemarteld zijn. Ibrahimi werd op 13 december 2010 gearresteerd door agenten van het Ministerie van Inlichtingen wegens handelen tegen de nationale veiligheid, het beledigen van de leider en geweldloze strijd tegen de staat, en kreeg last van zenuwinzinkingen door zijn lange opsluiting in een isoleercel. Na een verblijf van 8 maanden in eenzame opsluiting in de afdelingen 209 en 240 van Evin, waarbij hij ook fysiek en psychologisch gemarteld werd, was hij 8 maanden zijn korte termijn geheugen kwijt en kon zijn eigen familieleden niet eens herkennen.

Nadat hij in april 2012 veroordeeld werd tot vijf jaar gevangenis, werd Ibrahimi in de gevangenis onder druk gezet om berichten te ontkennen dat hij gemarteld werd.

Er wordt verteld dat zeven andere gevangenen, waarvan sommigen nog steeds in de gevangenis zitten en anderen vrijgelaten zijn, ook voor het gerecht gedaagd zijn. (SMV – 8 april 2015)

Christenen in noordoost Iran verboden om Paasfeest te vieren

http://mafnews.net/?p=3850

Autoriteiten van de Staatsveiligheidsdienst in Urumieh hebben zaterdag 4 april aan de kerken in de stad een schrijven gestuurd waarin hen verboden wordt het Paasfeest te vieren.

“In die brief werd benadrukt dat elke vorm van bijeenkomsten, door christenen met Pasen gehouden, verhinderd zullen worden” vertelde een welingelichte bron aan Maf News. (website Maf News – 4 april 2015)