SMV –25 apr 2015 veroordeel deze brute moorden en roep alle internationale organisaties op de executies een halt toe te roepen en levens te redden

Functionarissen van het Iraanse regime hebben op donderdag een groep van negen mensen opgehangen, onder wie een man van 70 die in de voorbije veertien jaar, naar verluidt vanwege drugsgerelateerde misdrijven, gevangen had gezeten.

De gevangenen zijn allen opgehangen in Bandar Abbas, een stad in de zuidelijk gelegen provincie Hormozgan.

De rechterlijke macht van de moellahs in de provincie Hormozgan bevestigde de executie van de negen gevangenen, maar deel niet mee om wie het ging.

Volgens de ontvangen informatie werd Heydar Mardani, 70, geëxecuteerd na veertien jaar gevangen te hebben gezeten.

De andere slachtoffers zijn: Hossein Alikhah, Ahmad Qurashi, Farhad Kianian, Mohamad Ahmadi, Mehrdad Azmand, Qassem Maziar, Heydar Moridani en Mohamad Naroui. Het jongste slachtoffer was 25 jaar oud.

Recent is er sprake van een scherpe stijging in het aantal executies dat wordt uitgevoerd in Iran. Tussen 12 en 18 april zijn in verscheidene gevangenissen ten minste 81 gevangenen opgehangen, ofwel 12 mensen per dag.

De scherpe stijging in het aantal executies nadat er een akkoord was bereikt over de opzet van een atoomdeal is een duidelijke aanwijzing dat de moellahs een sfeer van angst in de samenleving willen creëren om tegenwicht te bieden aan de explosieve situatie.

Mensen in gevangenissen in de stad Karaj organiseerden op 12 april protesten na de overbrenging van hun celgenoten naar isoleercellen ter voorbereiding op de uitvoering van de doodvonnissen. De protesterende gevangenen scandeerden: ‘We zullen niet toestaan dat jullie ons doden.’ Daarnaast verzamelden zich voor de gevangenissen familieleden van de gevangenen die op de nominatie stonden om geëxecuteerd te worden en zij riepen: ‘Wij zullen niet toestaan dat jullie hen executeren.’