22 april 2015 – De Iraanse balling Jalal Abedini overleed op 17 april na een spoedoperatie in een ziekenhuis in Bagdad. Hij is het 25ste dodelijke slachtoffer van de medische blokkade waarmee de Iraanse vluchtelingen, die in Camp Liberty geïnterneerd zijn, worden gekweld.

De medische blokkade die wordt toegepast tegen de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty in de buurt van Bagdad heeft nu het 25ste dodelijke slachtoffer geëist. Ondanks de vele internationale protesten blijft het Iraakse leger de toegang van de Iraanse ballingen tot medische zorg en medicijnen beperken en belemmeren. Daardoor worden ook ernstig zieke patiënten getroffen.

De 58-jarige Jalal Abedini overleed op 17 april na een zes uur durende spoedoperatie in een ziekenhuis Bagdad. Abedini leed aan een intestinale tumor en leefde al jaren had met slechts één nier. Door de medische blokkade werd de Iraanse balling werd ontoereikend behandeld. Toen het Iraakse leger eindelijk toestond dat Jalal Abedini naar een ziekenhuis Bagdad werd overgebracht, kwam iedere hulp voor de ernstig zieke patiënt te laat.

In Camp Liberty zijn meer dan 2.600 Iraanse asielzoekers, waaronder honderden vrouwen, geïnterneerd. Het kamp staat onder toezicht van het Iraakse leger, dat eerder al met wapengeweld is opgetreden tegen de Iraanse vluchtelingen. De asielzoekers zijn er het slachtoffer van ernstige intimidaties en uitputtende mensenrechtenschendingen. Dat maakt deel uit van een vernietigingscampagne, door het regime in Teheran en zijn Iraakse huurlingen gericht tegen de Iraanse oppositie.

Bij het onderdrukken van de Iraanse ballingen hoort ook een onmenselijke blokkade op medische zorg. De ziekenboeg in Camp Liberty is niet toegerust voor de medische zorg voor 2.600 mensen noch voor de behandeling van spoedgevallen. Veel behandelingen kunnen alleen in ziekenhuizen buiten het kamp worden uitgevoerd. De toestemming voor dergelijke behandelingen wordt door de Iraakse kampleiding maandenlang vertraagd of helemaal afgewezen. Ook de levering van medicijnen aan de vluchtelingen in Camp Liberty wordt herhaaldelijk onderbroken. Momenteel verblijven er in het kamp honderden patiënten die medische zorg buiten het kamp nodig hebben. Onder hen zijn veel mensen die in de afgelopen jaren tijdens militaire aanvallen en terreuraanslagen gewond zijn geraakt.

De verstrekking van gezondheidszorg is een legitiem recht van ieder mens. Het ontzeggen van medische hulp met onderdrukking als doel is een misdaad tegen de menselijkheid. Mensenrechtenactivisten hebben opnieuw een beroep gedaan op de VN om ervoor te zorgen dar er een eind gemaakt wordt aan de onmenselijke medische blokkade die gericht is tegen de Iraanse ballingen in Camp Liberty.