7 mei 2015 – De veiligheidsdienst van het theocratische regime heeft dinsdag 5 mei een inval gedaan bij journaliste en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi, haar gearresteerd en overgebracht naar de Evin gevangenis. Mevrouw Mohammadi heeft geprobeerd een aantal huurlingen ervan te weerhouden haar huis binnen te dringen, maar ze werd door de veiligheidsdienst van het regime bedreigd en onder dwang meegenomen.

Mevrouw Mohammadi werd gearresteerd, hoewel ze op 3 mei al voor het “revolutionaire hof” van de mullahs, onder leiding van hun vazal Salavati, beschuldigd was van “propaganda tegen het systeem, het bijwonen van bijeenkomsten tegen de nationale veiligheid, en de oprichting en het lidmaatschap van een verboden groepering”. Dit schijnproces werd echter uitgesteld doordat haar advocaten protesteerden tegen de wettelijke procedure en het feit dat het hen niet was toegestaan ​​om de zaak te bestuderen, ondanks hun herhaalde verzoeken aan het “hof”.

Omdat de aanklacht tegen haar een “beschuldiging van een burgerlijke activist, die onderzocht dient te worden door een openbare rechtbank en niet door het revolutionaire hof”  betreft, heeft Narges Mohammadi een openbare rechtbank verzocht om haar tenlastelegging te behandelen.

Mevrouw Mohammadi, moeder van twee kinderen, werd in juni 2010 gearresteerd en veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Als gevolg van de martelingen en de weerzinwekkende situatie in de gevangenissen van het regime, waren haar spieren en zenuwen verlamd geraakt tijdens haar ondervragingsperiode. Omdat haar toestand verslechterde werd ze na betaling van een hoge borgsom vrijgelaten wegens “het niet in staat zijn om de straf te ondergaan”.

Toen het nieuws over de arrestatie van mevrouw Mohammadi naar buiten kwam, verzamelde een groep moeders en familieleden van de slachtoffers van het oproer zich voor de Evin gevangenis om tegen haar arrestatie door Khamenei’s handlangers te protesteren.

SMV doet een beroep op de internationale mensen- en vrouwenrechtenorganisaties om de willekeurige arrestaties door het regime van de mullahs te veroordelen en doeltreffende maatregelen te nemen om de vrijlating van mevrouw Narges Mohammadi en andere vrouwelijke politieke gevangenen te waarborgen.