7 mei 2015 – Sinds donderdagochtend 7 mei vinden er bijeenkomsten plaats van docenten en ander onderwijspersoneel uit protest tegen hun slechte levensomstandigheden in Teheran en vele andere steden in het hele land, waaronder Mashhad, Esfahan, Tabriz, Zanjan, Sanandaj , Hamedan, Qazvin, Shahr-e Kord, Sabzevar, Damghan, Shiraz, Sari, Kermanshah, Ahwaz, Babol, Marivan, Ardebil, Qom, Bushehr en Gatvand.

In Teheran kwamen 6000 leraren bijeen voor het parlement van het regime. Deze bijeenkomst begon om 09:30 uur, ondanks het feit dat er vanaf  ’s ochtends vroeg veiligheidstroepen en agenten van de  inlichtingendiensten in de buurt waren gestationeerd die op verschillende manieren probeerden elke samenkomst van leraren te voorkomen.

De protesterende docenten dragen borden met de teksten: “Ik zal het uitschreeuwen, het maakt niet uit; vrees deze storm en vrees dit onrecht”,”Bevrijd de gevangen docent Rasoul Bodaqi”,”De meester is waakzaam en verfoeit vooroordelen”,”Wij eisen het aanstellen van kleuterschoolonderwijzers en een contract voor leraren”, “Vrije en gelijke onderwijskansen is het recht van alle kinderen van deze natie”, “De meester schreeuwt, media censuur”en “Stop de privatisering van scholen en maak van het onderwijs geen handeltje”.

Terwijl de protestbijeenkomsten worden gehouden, heeft de opperste leider van het regime Khamenei gisteren benadrukt dat “leraren zich bewust zijn van de samenzweringen van wraakzuchtige vijanden van het islamitische systeem die van plan zijn om door het gebruik van opruiende, strategische en politieke slogans onder het mom van de leefomstandigheden van de leerkrachten problemen voor het systeem creëren”, waardoor het groene licht gegeven wordt voor het verhinderen van bijeenkomsten van docenten.

Tegelijkertijd nemen repressieve agenten hun toevlucht tot allerlei bedreigingen en arrestaties om deze protest bijeenkomsten te dwarsbomen. Woensdagavond 6 mei bedreigde het Ministerie van Inlichtingen de voorzitter en de woordvoerder van de Iraanse Leraren Bond met 10 en 9 jaar gevangenis om hen te dwingen hun standpunt te herzien en mee te delen dat ze niet aan de bijeenkomsten zullen meedoen.

Bovendien werd een aantal leraren-activisten in Teheran en andere steden opgeroepen en bedreigd door agenten van de inlichtingendienst of ze kregen telefoontjes om hen te waarschuwen niet deel te nemen aan de bijeenkomsten van donderdag.