11 mei 2015 – In de west Iraanse stad Mahabad, waar voornamelijk Koerden wonen, is de regimepolitie met bruut geweld opgetreden tegen vreedzame demonstranten. Volgens berichten zijn daarbij doden gevallen onder de demonstranten, tientallen personen raakten gewond en veel anderen werden gearresteerd.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten heeft de regimepolitie in de west Iraanse stad Mahabad buitensporig geweld gebruikt tegen vreedzame demonstranten. Volgens ooggetuigen werd er op 7 mei een massaal contingent Special Forces ingezet om de demonstranten  in de voornamelijk door Koerden bewoonde stad uiteen te drijven. De regimepolitie trad hierbij buitensporig hard op en gebruikte traangas, wapenstokken en vuurwapens. Volgens deze berichten zijn daarbij doden gevallen onder de demonstranten, tientallen personen raakten gewond en veel anderen werden gearresteerd.

Na de gewelddadige excessen van de troepen van het regime ontstonden er ernstige rellen in Mahabad. De woedende menigte uitte zijn woede over het regime en de jarenlange onderdrukking. In de stad werd de noodtoestand afgekondigd. Het regime in Teheran heeft in en rond Mahabad een groot aantal Special  Forces gestationeerd om verdere protesten van de burgers in de kiem te smoren.

De aanleiding van de protesten in Mahabad was de dood van een jonge Koerdische vrouw als gevolg van een poging tot verkrachting door iemand van de Iraanse inlichtingendienst. De 25-jarige Farinaz Khosravani was op 4 mei vanaf de vierde verdieping van hotel Tara naar beneden gevallen. Volgens berichten van de Koerdische media probeerde de vrouw te vluchten om verkrachting door een medewerker van de geheime dienst te voorkomen. Volgens zeggen bevinden zich in dit deel van het hotel regelmatig medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst en zijn er al vaker aanvallen van seksuele aard op het personeel geweest.

Tien jaar geleden was er voor het laatst sprake van grootschalige protesten in Mahabad, een stad in de Iraanse provincie West-Azerbeidzjan.

Destijds was er door veiligheidstroepen een Koerdische jongere doodgeschoten, met als gevolg dat duizenden Koerden de straat opgingen om te protesteren tegen het regime. Zij eisten autonomie van de Koerdische regio binnen een federaal, democratisch en seculier Iran. In de weken van onrust die toen volgden kwamen verschillende mensen om het leven.

Ook in Koerdische steden in Irak en in Turkije zijn de afgelopen dagen demonstraties gehouden uit solidariteit met de burgers en in het bijzonder met de vrouwen in Iraans Koerdistan.