Atena Farghadani is wegens haar mensenrechtenwerk en kritische cartoons voor het gerecht moeten verschijnen.

De mensenrechtenactiviste en kunstenares Atena Farghadani (foto) heeft zich op 19 mei in Teheran tegenover de rechter moeten verantwoorden vanwege cartoons waarin ze kritiek uit op het Iraanse regime. De 28-jarige vrouw staat nu een celstraf te wachten wegens ‘propaganda tegen het regime, belediging van parlementsleden door tekeningen en belediging van de hoogste regeringsleiders’. De uitspraak in deze zaak wordt verwacht binnen drie weken.

Atena Farghadani, die momenteel vastzit in de Evin-gevangenis in Teheran, werd onder meer voor het gerecht gedaagd vanwege een tentoonstelling die was gewijd aan de herdenking van de dodelijke slachtoffers van de massaprotesten tegen het regime in 2009 en door talrijke familieleden van politieke gevangenen werd bezocht.

Op de tekening die aanleiding was voor de arrestatie van Atena Farghadani staan leden van het Iraanse parlement afgebeeld als dieren. Ze stemmen voor de wet die de toegankelijkheid van voorbehoedsmiddelen inperkt en vrijwillige sterilisatie strafbaar stelt en daarmee ernstig inbreuk maakt op de vrouwenrechten.

De mensenrechtenactiviste werd in augustus 2014 voor het eerst opgepakt en zat toen lange tijd in eenzame opsluiting vast in de Evin-gevangenis. In december kwam ze vrij, maar in januari 2015 werd ze opnieuw vastgezet nadat ze in de openbaarheid had gebracht dat ze was mishandeld door het gevangenispersoneel.

Ze werd vervolgens overgeplaatst naar de Qarchak-gevangenis in Varamin (ten zuiden van Teheran). In februari ging Atena Farghadani in hongerstaking om te protesteren tegen de onmenselijke omstandigheden in de Qarchak-gevangenis en haar onwettige opsluiting.

De hongerstaking leidde in februari tot een hartaanval en andere gezondheidsproblemen. Amnesty International maakte bekend dat de mensenrechtenactiviste daarop teruggebracht werd naar de Evin-gevangenis in Teheran en haar hongerstaking beëindigd had, maar haar advocaten tonen zich nog steeds bezorgd over haar gezondheidstoestand.