Een van de studenten die bij de recente protesten in Mahabad ernstig gewond raakten toen soldaten van de Revolutionaire Garde het vuur op hen openden is onlangs overleden. Akam Tallaj, 25 jaar oud, afkomstig uit de Koerdische stad Naqade en studerend op de Vrije Universiteit van Mahabad, werd op 7 mei getroffen door gericht geweervuur tijdens protesten tegen de dood van Farinaz Khosravani. De ordetroepen van het regime openden die dag het vuur op gewone mensen. Op zondag 10 mei deelde de medische commissie van het ziekenhuis in Oroemije officieel mee dat hij verlamd was. Na de gebeurtenissen in Mahabad beweerde minister van Binnenlandse Zaken Abdulreza Rahmani Fazli op maandag dat de ordetroepen van de staat niet hadden geschoten op de betogers. Akam Tallaj werd opgenomen in het Khomeini-ziekenhuis in Oroemije en overleed op 13 mei.

(14 mei 2015)

Gevangene dreigt gezichtsvermogen te verliezen

De politieke gevangene Iraj Mohammadi kreeg op zaterdag 9 mei last van een infectie. Hij ging naar de kliniek van de gevangenis om zich te laten behandelen, maar het hoofd van de kliniek, Yousefi, weigerde hem medische zorg te verschaffen. 24 uur later zwol zijn gezicht zo erg op dat hij nauwelijks nog iets zag met zijn rechteroog. Iraj Mohammadi heeft op dit moment te kampen met zware hoofdpijn. Hoewel zijn aandoening in de loop der dagen erger werd, blijven de gevangenisautoriteiten hem medische behandeling onthouden en weigeren ze hem naar een ziekenhuis buiten de gevangenis te sturen. Mohammadi staat op het punt zijn gezichtsvermogen kwijt te raken.

(Human Rights & Democracy Activists in Iran – 15 mei 2015)

Gevangene zonder advocaat voor de rechter

De mensenrechtenactivist Saeed Shirzad heeft zonder voorafgaande kennisgeving moeten verschijnen voor de rechter, met als gevolg dat zijn advocaat er niet bij kon zijn. Saeed Shirzad werd op 6 juni 2014 gearresteerd op de olieraffinaderij in Tabriz en de volgende dag voor het gerecht gebracht. De tegen hem ingebrachte beschuldigingen betroffen propaganda tegen de staat en activiteiten tegen de nationale veiligheid door middel van vergadering en samenzwering. Hij werd eerst overgebracht naar de Evin-gevangenis en na een tijdje verbannen naar de Gohardasht-gevangenis zonder berecht te zijn en gebaseerd op tijdelijke detentie.

(16 mei 2015)

Psychische druk op politieke gevangene

Mohammad Amin Abdullahi, een politieke gevangene uit de stad Bukan, is al twee jaar familiebezoek onthouden na zijn verbanning naar de gevangenis in Tabas in het noordoosten van Iran. Overheidsbeambten proberen hem zo psychisch onder druk te zetten. Mohammad, een broer van deze politieke gevangene, zit in een dodencel in de gevangenis van Oroemije. Abdullahi werd in 2005 op zijn negentiende gearresteerd en tot 18 jaar cel veroordeeld in de gevangenis van Tabas op beschuldiging van moharabe (vijandschap jegens God) en agressie tegen overheidsbeambten.

(16 mei 2015)

Circa 150 mensen opgepakt bij recente protesten in Mahabad

Volgens lokale bronnen zijn bij de recente protestbijeenkomsten in de stad Mahabad naar aanleiding van de dood van Farinaz Khosravani, een jonge vrouw, ongeveer 150 mensen gearresteerd. Tot op heden is er geen nieuws over de omstandigheden waarin ze worden vastgehouden. Verder is het volgens dit bericht zo dat sommige van hen zijn overgebracht naar de Inlichtingenafdeling in Mahabad, en andere met zwaardere straffen naar de Inlichtingenafdeling in Oroemije. Tot de gearresteerden behoren volgens lokale bronnen Ali Ashk Talkh, Hossein Amini, Yousef Farzadin, Karim Ibraham en Akam Agap.

Farinaz Khosravani, een 26-jarige vrouw in Mahabad met een bachelor in computerkunde, was werkzaam voor het Tara Hotel in deze stad. Op maandag 4 mei sprong ze van de vierde verdieping van dit hotel en stierf ter plaatse. De berichtgeving over de dood van deze jonge vrouw in sociale media leidde tot een golf van protest en onrust onder de bewoners van Mahabad en gebruikers van sociale media. De oorzaak van haar dood is naar verluidt een hoge veiligheidsfunctionaris in Mahabad die haar wilde verkrachten.

(13 mei 2015)

Veiligheidstroepen en anti-oproereenheden vallen voetbalfans aan

Op vrijdag 15 mei is een groep voetbalfans buiten bij het Azadi-stadion in Teheran fel belaagd door veiligheidstroepen en anti-oproereenheden. De soldaten waren volledig bewapend en uitgerust en vielen de mensen aan met hun waterkanonnen en knuppels.

(18 mei 2015)