Dinsdag 26 mei 2015-Dr. Mohammad Maleki, de eerste voorzitter van de Universiteit van Teheran na de val van de sjah in 1979, heeft geprotesteerd tegen de onderdrukking onder de dictatuur van de mullahs en toonde zich bereid om voor een internationale rechtbank te getuigen tegen de Islamitische Republiek met betrekking tot het grote aantal executies en de slechte behandeling van gevangenen, met name het bloedbad onder politieke gevangenen in Iran.

Dr. Maleki zei in een interview: “Westerse staten en internationale organisaties jagen alleen hun eigen belang na en zijn niet geïnteresseerd in de situatie van de mensenrechten in Iran.”

De 83-jarige Dr. Maleki is een mensenrechtenactivist, die door het Iraanse regime al vele malen gearresteerd en opgesloten werd en het land niet mag verlaten.

Dr. Maleki verklaarde dat Khamenei in Iran een absolute fascistische dictatuur heeft gecreëerd. Hij bekritiseerde de Iraanse president Hassan Rouhani wegens het doen van loze beloften. Hij benadrukte dat de situatie van politieke gevangenen sterk is verslechterd sinds hij het ambt bekleedde.

Hij vergeleek de twee dictaturen (de mullahs en de Shah) en verklaarde dat deze schendingen van de mensenrechten ongeëvenaard zijn, zelfs tijdens het monarchaal bewind. Helaas worden de zaken met de dag alleen maar erger en Rouhani heeft slechts loze beloften gedaan, voegde hij eraan toe.

Dr. Maleki weersprak de verklaringen van Rouhani’s minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, die heeft beweerd dat er in Iran geen politieke gevangenen zijn. Dat is onzin, die de afgelopen drie decennia steeds wordt herhaald door de Islamitische Republiek, zei hij. “Als wij geen gewetensgevangenen zijn, wat zijn wij dan? Waarom zitten we gevangen voor het afwijzen van de velayat-e faqih? ” vroeg Maleki.