21 juni 2015 – Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, “Hier in Parijs gaat het over een ander Iran. Het gaat over een Iran, waar in vrijheid geleefd wordt, waar mensenrechten gerespecteerd worden, waar niet gemarteld wordt, waar vrouwen alle rechten hebben en waar ze kunnen leven.”
Op 13 juni vond in Parijs een indrukwekkend evenement plaats voor democratie en mensenrechten in Iran en voor de bescherming van Iraanse asielzoekers. Bekende persoonlijkheden uit heel Europa, Amerika, Canada, de Arabische landen en van de Iraanse democratische beweging deden eraan mee. Onder de deelnemers waren vrouwen met sleutelposities in regeringen of parlementen die zich internationaal bezighouden met vrouwen- en mensenrechten. Behalve mevrouw Maryam Rajavi, de voorzitter van het Iraanse Verzet, waren de sprekers o.a.:
• Rita Süssmuth, jarenlang voorzitter van de Duitse Bondsdag
• Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, voormalig Minister van Justitie
• Kim Campbell, de voormalige Canadese premier
• Michele Alliot-Marie, voormalig Franse minister van Buitenlandse Zaken en minister van Defensie
• Maria Teresa Fernandez de la Vega, van 2004-2010 vicepremier van Spanje
• Rama Yade, voormalig staatssecretaris mensenrechtenkwesties bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken
Onder de sprekers was ook Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalig presidentskandidaat, die ongeveer zes jaar in Colombia gegijzeld werd. Ze is betrokken bij de internationale campagne voor steun aan de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty in Irak. Ingrid Betancourt riep op tot solidariteit met de honderden vrouwen in Camp Liberty, die gezien de toenemende macht van de islamitische milities in Irak in acuut terreurgevaar verkeren.
Bij de bijeenkomst in Parijs werd ook gekeken naar de vrouwenhaat van Teheran en informatie verstrekt over de toename van het schenden van de rechten van vrouwen in Iran. In veel presentaties ging het over de gevaren van het islamitisch fundamentalisme, vooral voor vrouwen, en de wereldwijde inzet voor de rechten van vrouwen. Er werd opgeroepen tot solidariteit met de vrouwen die zich in Iran en in de Arabische wereld bezighouden met democratie en vrouwenrechten en die zich keren tegen het islamitisch extremisme.
In Parijs werd erop gewezen dat de fundamentalistische dictatuur in Iran de drijvende kracht is achter de islamitische terroristische groeperingen die in verschillende landen uit naam van de islam geweld uitoefenen. Het regime in Teheran is het epicentrum van terrorisme en fundamentalisme in de wereld van vandaag en daarmee de belangrijkste bedreiging voor de mondiale veiligheid en vrede. De internationale gemeenschap moet vastbesloten optreden tegen de islamitische terreur en de mensenrechtenschendingen van het fundamentalistische regime niet langer tolereren. Iraanse ballingen deden een oproep een eind te maken aan de dictatuur in hun thuisland en een nieuw Iran te stichten, waar vrouwen- en mensenrechten gerespecteerd worden.
Sabine Leutheusser-Schnarrenberger: “In Iran zijn er aan de lopende band executies, andere meningen worden onderdrukt. Mensen leven in angst terwijl ze vrijheid en mensenrechten willen. Ik zet me hier in Parijs daarvoor in, omdat het om een ander Iran gaat. Het gaat om een Iran, waar in vrijheid geleefd wordt, waar mensenrechten gerespecteerd worden, waar niet gemarteld wordt, waar vrouwen alle rechten hebben en waar ze kunnen leven.”
Bij de bijeenkomst in Parijs waren vertegenwoordigers van vele Iraanse vrouwen- en mensenrechtenorganisaties in ballingschap aanwezig.
Net als veel andere medewerkers aan het evenement in Parijs deden ook Rita Süssmuth en Sabine Leutheusser-Schnarrenberger een oproep voor de bescherming van de meer dan 2.500 Iraanse politieke vluchtelingen, die in het onmenselijke interneringskamp Camp Liberty in de buurt van Bagdad worden blootgesteld aan ernstige mensenrechtenschendingen en repressie door het Iraakse leger. De politieke vluchtelingen lopen het risico te worden aangevallen door extremistische terroristische groeperingen die connecties hebben met het regime in Teheran.
Het evenement Parijs was informatief en bemoedigend voor vrouwenrechtenactivisten uit verschillende landen.