Maryam Akbari Monfared, 40, moeder van drie kinderen die protesteerde tegen de uitslag van de omstreden verkiezingen in 2009 in Iran, werd in december van dat jaar gearresteerd en veroordeeld tot 15 jaar gevangenis. In haar vijfde jaar in de gevangenschap schrijft ze: ‘Ik werd veroordeeld zonder de beschikking te hebben over een advocaat en mocht zelfs mezelf niet verdedigen.’ Akbar Monfared werd op 1 juni 2010 opgepakt wegens ‘moharebe’ (vijandschap jegens God) na deelgenomen te hebben aan protestbijeenkomsten en veroordeeld tot 15 jaar cel. Dit vonnis werd in beroep bevestigd.

Ze schrijft over de impact van de gevangenis op haar kinderen: ‘Ik ben een moeder en mijn kinderen hebben al ruim vijf jaar lang slechts contact gehad met hun moeder van achter de ramen van de ontmoetingszaal van de gevangenis. Het enige waarom ik heb gevraagd is rechtvaardigheid, die kennelijk niet te vinden is in de rechtbanken van deze staat! Mensen in deze maatschappij en moeders in dit land wordt beschuldigd en veroordeeld zonder het recht te hebben zichzelf te verdedigen.’

(SMV- 24 juni 2015)