11 juli 2015- Het internationaal verbond van vakverenigingen voor het onderwijs, Education International, eist de onmiddellijke vrijlating van Esmail Abdi : “Education International is diep bezorgd over de represailles waaraan vertegenwoordigers van de Iraanse onderwijsvakbonden worden blootgesteld. De arrestatie van Esmail Abdi is een schending van een aantal internationale verdragen inzake mensenrechten, waaronder die welke het recht op vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en bewegingsvrijheid beschermen.”

De vakbondsfederatie Education International (EI) heeft op 4 juli opgeroepen tot de vrijlating van Esmail Abdi, de voorzitter van de Teheran Teachers Union. Education International is ’s werelds grootste overkoepelende vakbondsorganisatie en vertegenwoordigt wereldwijd 30 miljoen werknemers in het onderwijs van meer dan 400 organisaties uit ruim 170 landen. Voor Nederland zijn de vakcentrales AOb en CNV aangesloten.

Volgens berichten werd de voorzitter van de Teheran Teachers Union, Esmail Abdi (foto), op 27 juni gearresteerd nadat het hem

was verhinderd naar Armenië te reizen om een ​​visum voor een reis naar Canada te krijgen. Abdi was van plan om van 21 tot 26 juli deel te nemen aan het zevende wereldcongres van Education International (EI) in Ottawa. De Iraanse onderwijsbond  ITTA is een afdeling van Education International.

“Het verhinderen van Esmail Abdi het land te verlaten om het zevende Wereldcongres van Education International bij te wonen is een ernstige schending van de mensenrechten normen,” zei EI secretaris-generaal Fred van Leeuwen. “Er is geen juridische reden om hem vast te houden. Dit is onaanvaardbaar. We zullen contact opnemen met de Iraanse autoriteiten en zijn onmiddellijke vrijlating eisen. We vragen ook de leiding van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en de UNESCO in te grijpen.”

In een mededeling van Education International staat onder meer:

“Op grond van de instructies dat Abdi Iran niet mocht verlaten werd zijn paspoort bij de grens in beslag genomen. Abdi kreeg vervolgens de opdracht om terug te gaan naar Teheran en zich te melden bij de officier van justitie. Toen hij zich echter meldde bij de openbare aanklager werd hij gearresteerd, terwijl buiten het gebouw meer dan 70 docenten hun steun aan hem betuigden.

Peyman Nodinian, een andere vertegenwoordiger van de Iraanse onderwijsbond die wilde deelnemen aan het wereldcongres van EI, werd ook verhinderd af te reizen. Zijn paspoort werd op 15 juni in beslag genomen, toen hij ook naar Armenië wilde reizen om een visum voor Canada te krijgen.

Abdi’s arrestatie is het meest recente incident waarbij de Iraanse autoriteiten proberen vakbondsactivisten tot zwijgen te brengen. Abdi was eerder ook al wegens zijn vakbondswerk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar voorwaardelijk. Hij werd naar verluidt door het ministerie van Inlichtingen onder druk gezet om af te treden uit zijn functie binnen de onderwijsbond ”

In april en mei 2015 demonstreerden duizenden leraren in Iran voor sociale gerechtigheid en de vrijlating van gedetineerde collega’s. De Iraanse docenten hadden in meer dan 30 steden een oproep gedaan om te protesteren. Het regime reageerde met bedreigingen, arrestaties en geweld.

Abd’si detentie, aldus Education International, vindt plaats nadat onlangs landelijke demonstraties zijn gehouden uit protest  tegen de lerarensalarissen, die in Iran onder de armoedegrens liggen. Vijf andere leden van onderwijsvakbonden in Iran zitten ook in de gevangenis: Ali Akbar Baghani, Rasould Bodaghi, Mahmoud Bagheri (alle drie bestuursleden van de Teheran Teachers Union), Alireza Hashemi en Alireza Ghanbari.

“Education International is diep bezorgd over de represailles waaraan vertegenwoordigers van de Iraanse onderwijsvakbonden worden blootgesteld. De arrestatie van Esmail Abdi is een schending van een aantal internationale verdragen inzake mensenrechten, waaronder die welke het recht op vrije meningsuiting, vrijheid van vereniging en bewegingsvrijheid beschermen.”