20 juli 2015 –  Bernard Kouchner, mede-oprichter van de organisatie Artsen Zonder Grenzen, veroordeelde de blokkade waarmee de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in Irak gekweld worden in de krachtigste bewoordingen.

Bernard Kouchner (foto), medeoprichter van Artsen Zonder Grenzen en voormalig Franse minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Volksgezondheid, houdt zich bezig met de internationale hulpcampagne voor de Iraanse vluchtelingen in Irak.

In een interview met de Franse tv-zender iTELE TV veroordeelde hij de blokkade waarmee de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in Irak gekweld worden in de krachtigste bewoordingen. Hij zei dat het een “schande” is dat Irak namens het regime in Teheran de Iraanse vluchtelingen onder druk zet en honger laat lijden. Het is een schandaal dat dit gebeurt in een kamp, dat onder toezicht van de VN staat.

Bernard Kouchner heeft herhaaldelijk opgeroepen tot internationale spoedmaatregelen om de Iraanse vluchtelingen uit Camp Liberty in veiligheid te brengen. Hij veroordeelde de schendingen van de mensenrechten en de aanvallen op de Iraanse ballingen in Irak als een misdaad tegen de menselijkheid en barbarij. Onderdrukking en geweld tegen asielzoekers mogen niet worden getolereerd.
In Camp Liberty in de buurt van Bagdad, waar meer dan 2.500 Iraanse vluchtelingen, waaronder honderden vrouwen, geïnterneerd zijn, dreigt een humanitaire ramp. In de afgelopen dagen heeft het Iraakse leger, dat de controle heeft over het kamp, de blokkade tegen de Iraanse ballingen verscherpt. Er worden  in het kamp geen voertuigen meer toegelaten met leveringen van voedsel, medicijnen en brandstof.

De Iraanse ballingen zijn het slachtoffer van een vernietigingscampagne van het regime van Teheran en hun Iraakse huurlingen. In Camp Liberty worden de asielzoekers blootgesteld aan slopende mensenrechtenschendingen en militair despotisme