Ondanks talrijke verzoeken van Saeed Shirzad, en ondanks het principe om gevangenen op basis van hun misdaden te scheiden, hebben gevangenisautoriteiten en ambtenaren van justitie zich onlangs verzet tegen de overdracht van deze gevangene naar de afdeling voor politieke gevangenen en gewetensgevangenen in de Rajaie Shahr gevangenis.

Shirzad is een politieke gevangene die onlangs de 14e maand van zijn voorlopige hechtenis is ingegaan. Hij wordt momenteel samen met niet-politieke gevangenen vastgehouden in afdeling 1 van de Rajaie Shahr gevangenis, en heeft gedreigd in hongerstaking te gaan als zijn verzoek tot overplaatsing naar hal 12 niet wordt gehonoreerd.

Shirzad werd op 2 juni 2014 op zijn werk in de Tabriz olieraffinaderij gearresteerd en eerst overgebracht naar de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Als gevolg van protesten en problemen in deze gevangenis, werd hij na enige tijd verbannen naar de Rajaie Shahr gevangenis. Ondanks het feit dat er geen rechtszittingen zijn gehouden zit hij al die tijd al in voorlopige hechtenis. (SMV – 11 juli 2015)