10 juli 2015- Mensenrechtenactivisten en Amerikaanse parlementsleden eisen de onmiddellijke vrijlating van de predikant, die uitsluitend vanwege zijn religieuze overtuiging in de gevangenis zit.

De Iraans-Amerikaanse predikant Saeed Abedini (afgebeeld met zijn twee kinderen) heeft intussen in Iran 1000 dagen in gevangenschap doorgebracht. Mensenrechtenactivisten hebben de Amerikaanse regering opnieuw opgeroepen zich in te zetten voor de vrijlating van de predikant, voordat een nucleaire overeenkomst met Iran zal worden afgesloten. Men vreest dat Saeed Abedini en drie andere Amerikanen, die in Iran als gijzelaars worden vastgehouden, in de gevangenis zullen blijven als er een overeenkomst wordt bereikt. Deze zorg is zo reëel dat Amerikaanse congresleden van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een resolutie hebben uitgegeven waarin de onmiddellijke vrijlating van de predikant wordt geëist.

De in Iran geboren Saeed Abedini bekeerde zich in 2000 tot het christendom en emigreerde in 2004 met zijn vrouw naar de Verenigde Staten. Hij keerde regelmatig terug naar zijn vaderland om zich bezig te houden met sociale projecten. In het najaar van 2012 werd Abedini gearresteerd en begin 2013 werd hij veroordeeld tot acht jaar gevangenis. De reden was dat hij een bedreiging vormde voor de veiligheid van Iran, omdat hij christelijke bijeenkomsten had georganiseerd. Hij zit in de Rajai Shahr gevangenis in Karaj, ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad van Iran, Teheran.

De echtgenote van de pastor, Naghmeh Abedini, was in mei in Duitsland om aandacht te vragen voor het lot van haar man. Deze had door aframmelingen interne verwondingen gekregen, maar de autoriteiten weigeren hem medische hulp. “Ik ken veel gezinnen die in Iran familieleden in de gevangenis hebben,” zei Naghmeh Abedini. Men hoeft in Iran geen misdaad te hebben gepleegd om in de gevangenis te komen. Het is al genoeg om een ander geloof of een andere politieke mening te hebben.
De vertegenwoordiger voor de mensenrechten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Bondsregering, Christoph Strässer, heeft Iran in mei gelast de veroordeling Pastor Abedin – evenals die van allen, die alleen vanwege hun religieuze overtuiging in de gevangenis zitten – onmiddellijk op te heffen.