Momenteel zitten tal van vrouwen louter vanwege hun geloof gevangen. Ze mogen geen gebruikmaken van hun fundamentele mensenrechten en worden voortdurend getreiterd en beledigd door bewakingspersoneel. In dit korte bericht geven we u enkele van de namen van deze slachtoffers:

Fariba Kamal Abadi bekleedt een hoge functie in de baha’i gemeenschap. Zeven jaar geleden werd ze tot 20 jaar cel veroordeeld. Mevrouw Kamal Abadi zit op dit moment vast in de vrouwenafdeling van de beruchte Evin-gevangenis in Teheran en heeft tot op de dag van vandaag nog nooit verlof gekregen.

Mahvash Sabet is lid van de bestuursraad van de baha’i gemeenschap. Ze werd in 2005 voor het eerst opgepakt en veroordeeld tot 20 jaar cel. Ze zit eveneens gevangen in de vrouwenafdeling van de Evin-gevangenis.

Neva en Nika Kholusi, twee baha’i zussen, werden op 25 april 2012 in Mashhad gearresteerd door agenten van de inlichtingendienst. Ze werden veroordeeld tot respectievelijk 4½ en 6 jaar cel.

Nasim Bagheri is een baha’i vrouw die werd gearresteerd op 27 april 2014. Ze werd schuldig bevonden aan acties tegen de nationale veiligheid en veroordeeld tot 4 jaar cel. Bagheri is professor van een internet-universiteit.

Susan Tabianian, een baha’i vrouw, werd op 31 mei 2014 vastgezet door veiligheidsagenten. Ze is veroordeeld tot 1 jaar gevangenis vanwege het houden van een interview met buitenlandse media.

Azar Toluie, een baha’i vrouw, werd in mei 2011 samen met 20 andere baha’i burgers opgepakt door veiligheidstroepen. Ze werden tezamen veroordeeld tot in totaal 58 jaar cel.

Faran Hesami werd op 14 september 2011 gearresteerd en 77 dagen vastgehouden in afdeling 209 van de Evin-gevangenis. Ze had een studie voltooid aan de Ottawa University in Canada. Voordat haar gevangenschap werkte ze als een online-professor.

Elham Farahani (Naimi) is een baha’i vrouw die woont in Teheran. Ze werd op 11 mei samen met haar zoon Shamim Naimi opgepakt en overgebracht naar de Evin-gevangenis om haar straf uit te zitten.

Shabnam Mottahed, een baha’i inwoonster van Yazd, werd veroordeeld tot 2 jaar cel en 1 jaar voorwaardelijk.

Farim Farzandi werd gearresteerd wegens het houden van een baha’i nieuwjaarsbijeenkomst.

Fariba Ashtari, een inwoonster van Yazd, werd veroordeeld tot 2 jaar cel en 1 jaar voorwaardelijk wegens acties tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen het systeem.

Sonia Ahmadi zit gevangen vanwege haar lidmaatschap van een baha’i organisatie en acties tegen de nationale veiligheid.

Farah Baghi zit gevangen sinds 20 februari van dit jaar.

(1 augustus 2015)