26 augustus 2015 – SMV condoleert familie en vrienden en het Koerdische volk met het overlijden van de Koerdische politieke gevangene Behrouz Alkhani door misdadige executie en vraagt de internationale gemeenschap, in het bijzonder de Europese Unie, de Verenigde Staten van Amerika, de Verenigde Naties, en mensenrechtenorganisaties om de executie van de heer Alkhani scherp te veroordelen. SMY herhaalt dat zwijgen over het toenemende aantal executies in Iran naast bezoeken van hooggeplaatste Europese ambtenaren aan het land om welke reden dan ook, niets anders zijn dan collaboratie met het heersende religieuze fascisme en het regime aanmoedigt om deze misdaden voort te zetten en te intensiveren.

Behrouz Alkhani was 30 jaar oud en kwam uit de stad Salmas. Hij werd gearresteerd op 27 januari 2010. Zes jaar lang werd hij gevangen gehouden en gemarteld en in de ochtenduren van 26 augustus is samen met vijf andere gevangenen ter dood gebracht op beschuldiging van ‘deelname aan de moord op de procureur van Khoy’. Hij leed aan hartklachten vanwege de ernst van zijn martelingen en de weerzinwekkende leefomstandigheden in de gevangenis.

Deze tirannieke executies en het bloed van de martelaren voor de vrijheid zullen de vastberadenheid van het Iraanse volk, met name de jeugd, in hun strijd tegen het religieuze fascisme slechts versterken en verandering verhaasten.