Een groep van burger-, politieke- en vrouwenrechten activisten eisten onmiddellijke medische behandeling en de vrijlating van een Iranees Koerdische activiste genaamd Zeinab Jalalian.

Jalalian werd in 2007 gearresteerd op de leeftijd van 24 jaar en wordt vastgehouden in de Khoy gevangenis. Jalalian werd in 2009 ter dood veroordeeld voor haar lidmaatschap van PJAK, Koerdische dissidenten beweging. In 2011 werd haar straf omgezet in levenslang. Ze verblijft nu al bijna negen jaar in de gevangenis en haar werd geen enkele vrijheid geoorloofd.

Jalaian heeft haar lichamelijke gezondheid verloren door intensieve martelingen die ze onderging na haar arrestatie en staat nu op het punt haar gezichtsvermogen totaal te verliezen. Bovendien lijd ze aan hevige darminfectie en bloedingen en heeft momenteel zeer urgente medische hulp nodig.

Haar familie heeft verklaard dat haar visuele problemen zijn begonnen na heftige martelingen in de gevangenis.

Deze verklaring gaat verder over de hoorzittingen inzake Jalalian. Deze hoorzittingen, gehouden voor de beschuldigingen van deze politieke gevangene, zoals voor vele andere politieke gevangenen, werden gehouden achter gesloten deuren zonder dat ze vertegenwoordigd werd door een advocaat. De gehele sessie duurde slechts enkele minuten.

Jalalian heeft altijd alle beschuldigingen ontkend.

(SMV -1 september 2015).