1SEP 2015-  Reporters Without Borders: “De overeenstemming in het nucleaire geschil neemt niet weg dat in Iran onafhankelijke journalisten en bloggers nog steeds meedogenloos vervolgd worden. Op dit moment zitten in Iran ten minste tien journalisten en 23 bloggers in de gevangenis vanwege hun journalistieke werk. De Islamitische Republiek staat op de Press Freedom Index op nummer 173 van de 180 landen.”

Reporters Without Borders (RSF) heeft de toenemende censuur door het regime in Iran van internet applicaties voor mobiele apparaten veroordeeld. Sinds 29 augustus wordt de versleutelde messaging-app Telegram in Teheran en verscheidene andere Iraanse steden zwaar gestoord. Tegelijkertijd heeft de leider van het regime, Khamenei, deze week de doelstelling “Nationaal Internet” bekrachtigd waardoor de censuurautoriteiten aanzienlijk meer bevoegdheden krijgen om het internet te controleren.

“De overeenstemming in het nucleaire geschil neemt niet weg dat in Iran onafhankelijke journalisten en bloggers nog steeds meedogenloos vervolgd worden”, aldus Christian Mihr, CEO van Reporters Without Borders. “Uiteraard streeft de Iraanse leiding vol energie naar de volledige controle over het internet.”

Het Ministerie van Informatie en Communicatie van het regime in Teheran heeft volgens RSF al begin april verklaard dat de internet app Telegram gestoord werd door intelligente filtering. Ook bij de messaging-services WeChat, WhatsApp, Viber en Tango zijn sinds die tijd beperkingen waargenomen. Daardoor hebben ook journalisten steeds minder mogelijkheden om de controle en censuur van de autoriteiten te omzeilen.

Volgens Reporters Without Borders is “Smart Filtering” momenteel de geprefereerde aanpak van het Iraanse regime om te bereiken dat hun eigen burgers alleen maar selectieve, door de staat gecontroleerde toegang tot het internet en in het bijzonder tot sociale netwerken hebben. Op die manier wordt voorkomen dat ze vrije toegang hebben tot kritiek op het regime, meldingen over mensenrechtenschendingen of kritische discussies over religieuze kwesties.

In het persbericht van Reporters Without Borders staat verder:

“Iran exploiteert een van ’s werelds meest geavanceerde systemen van internetcensuur en -bewaking. In tijden van onrust en demonstraties worden regelmatig websites geblokkeerd of het gehele internetverkeer – indien nodig ook het mobiele netwerk – wordt platgelegd. In totaal moeten enkele miljoenen websites geblokkeerd zijn. E-mail en messaging-services worden zwaar gecontroleerd. Sinds het aantreden van Rohani in 2013 zijn zo’n 100 internetgebruikers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, de meeste op instigatie van de inlichtingendiensten of de Revolutionaire Garde.

Op dit moment zitten in Iran ten minste tien journalisten en 23 bloggers in de gevangenis vanwege hun journalistieke werk. De Islamitische Republiek staat op de Press Freedom Index op nummer 173 van de 180 landen.”