16 september 2015- Campagne voor de vrijlating van mensenrechtenactiviste en kunstenares Atena Farghadani, die in Iran tot 12 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld

Het internationale netwerk IFEX, dat zich wereldwijd bezighoudt met de vrijheid van meningsuiting, heeft de aandacht gevestigd op de onrechtmatige detentie van de mensenrechtenactiviste en kunstenares Atena Farghadani (foto) in Iran. Er is een internationale campagne gestart door verschillende organisaties, waaronder Cartoonists Rights Network, , die zich inzet voor de vrijlating van Atena Farghadani.

In een bericht van IFEX staat o.a.:

“De kunstenares en politiek activiste Atena Farghadani zit in Iran een gevangenisstraf uit van 12 jaar wegens een cartoon waarop parlementariërs, die stemmen op een repressieve wet op de geboortebeperking, als dieren zijn afgebeeld.

Uit de verdediging van Atena Faraghdani, juni 2015:

Als iemand kunst als onderwerp kiest, maar geen kritiek uit op de problemen in de maatschappij, verraadt hij volgens mij zichzelf, zijn geweten en zijn samenleving.

In 2014 heeft het Iraanse parlement plannen aangekondigd voor een nieuwe wet op de geboortebeperking, die de huidige, relatief liberale wetgeving inzake gezinsplanning zal vervangen, een doelbewuste stap om de bevolkingsgroei te stimuleren. De voorgestelde nieuwe wet zal vrijwillige sterilisatie verbieden en de toegang tot anticonceptiemiddelen beperken. Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd over dit vooruitzicht en verklaren dat de wet Iran tientallen jaren terug zal zetten en van vrouwen weer “fokmachines” zal maken. Zij vrezen ook een toename van illegale abortussen.”

De reactie van Farghadani op deze berichten, aldus IFEX, bestond uit een tekening waarop parlementariërs die voor het wetsvoorstel stemmen gezichten van dieren hebben. In augustus 2014 deed de Revolutionaire Garde een inval in het huis van de kunstenares en brachten haar naar de Gharchak-gevangenis in Varamin, ten zuiden van Teheran, waar ze zes weken gevangen zat en vervolgens weer werd vrijgelaten.

Atena Farghadani,  niet onder de indruk, postte in december 2014 een video op YouTube, waarin ze vertelt hoe ze werd geslagen door gevangenisbewakers en tot wel negen uur per dag werd ondervraagd. Bij haar vrijlating deed ze een beroep op de autoriteiten en eiste dat deze bewakers zouden worden gestraft. Omdat ze hierop geen antwoord kreeg heeft ze het internet gebruikt voor deze kwestie.

IFEX vervolgt: “Farghadani werd vervolgens in januari 2015 in de Evin gevangenis vastgezet. Drie weken later begon ze een hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden daar. Na een hartaanval kwam ze in het ziekenhuis. Op 1 juni 2015 werd ze tijdens een rechtszaak van een half uur veroordeeld tot 12 jaar en negen maanden gevangenis.”

 

Farghadani werd in verband met haar expositie Parandegan-e Khak (vogels van de aarde) bovendien beschuldigd van “het ontmoeten van en samenzweren met contrarevolutionairen en afwijkende sekten”. Bij die expositie werden de doden herdacht, die gevallen waren door het hardhandig optreden tijdens de onlusten na de verkiezingen van 2009. De manifestatie werd bijgewoond door familieleden van politieke gevangenen en gelovigen van de Baha’i religieuze gemeenschap.

Er is een internationale campagne gestart door verschillende organisaties, waaronder Cartoonists

Rights Network, en kunstenaars over de hele wereld zijn opgeroepen om als reactie op het lot van Atena Farghadani hun eigen tekeningen op Twitter te posten onder de hashtag # draw4atena. Verschillende kranten, waaronder de

Guardian en de Washington Post, zetten de tekeningen ook op hun websites.