Saeed Shirzad, een burgeractivist, gevangen gehouden in de Gohardasht gevangenis is Karaj, ten westen van Teheran, werd veroordeeld tot 5 jaar achter de tralies.

Deze kinderrechtenactivist werd, volgens betrouwbare bron, eerder vrijgesproken van ordeverstoring doch wel veroordeeld voor samenscholing en samenzwering.

Shirzad werd op 2 juni 2014 gearresteerd in zijn kantoor van de Tabriz olieraffinaderij (noordwest Iran) en eerst overgebracht naar de beruchte Evin gevangenis. Enige tijd later werd hij overgeplaatst naar de Gohardasht gevangenis wegens zijn protesten en het ingaan op de behoefte van de gevangenen aan godsdienstoefeningen.

Er werd geen rechtszitting gehouden en Shirzad heeft ook nooit de procedure van tijdelijke inhechtenisneming mogen ondergaan.

Deze kinderrechtenactivist heeft gezorgd voor scholing van kindwerkers en benadeelde straatkinderen en werd veroordeeld voor steun en onderwijs aan kinderen van politieke gevangenen.

Hij werd voor het eerst gearresteerd op 21 augsutus 2012 toen hij naar de provincie Oost Azerbayan (noordwest Iran) reisde om hulp te bieden aan de door de aardbeving getroffen bevolking in dit gebied. Toentertijd werd hij na 19 dagen op borgtocht vrijgelaten.

(25 september 2015)