1 oktober 2015 -In Iran worden leraren, die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid en tegen onrecht in het onderwijs, blootgesteld aan toenemende repressie. Verschillende leden van organisaties van leerkrachten zitten in hechtenis.

De Iraanse leraar Rassoul Bodaghi (foto), bestuurslid van de Vereniging van Iraanse leraren, zat zes jaar in de gevangenis omdat hij vreedzaam campagne had gevoerd voor de sociale rechten van leerkrachten in Iran. In augustus 2015 had hij vrijgelaten moeten worden. In plaats daarvan werd hij veroordeeld tot nog eens drie jaar gevangenis.

Peyman Haj Mahmoud Attar, de advocaat  van Bodaghi, zei dat de nieuwe straf was uitgevaardigd door een revolutionaire rechtbank in Teheran op beschuldiging van “belediging van Imam Khomeini en de Opperste Leider” (twee jaar gevangenis) en “propaganda tegen de staat” (een jaar). Toen de  zesjarige gevangenisstraf van Bodaghi in augustus 2015 was afgelopen werd volgens Attar de gevangene overgebracht naar de Evin gevangenis in Teheran, en door de Iraanse rechterlijke macht werd een nieuwe procedure tegen hem aangespannen.

 

Rassoul Bodaghi zit sinds 2 september 2009 in hechtenis. Op 4 augustus 2010 werd hij door een revolutionaire rechtbank op beschuldiging van “deelname aan evenementen met de bedoeling om de nationale veiligheid te verstoren” en wegens “propaganda tegen de staat” veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Onafhankelijke vakbonden zijn niet toegestaan ​​in Iran. Stakers verliezen vaak hun baan en lopen het risico te worden gearresteerd. Vakbondsleden die werknemersprotesten organiseren worden vervolgd. Ze worden beschuldigd van handelen tegen de nationale veiligheid en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

In de afgelopen maanden waren er talloze lerarenprotesten in Iran, waarbij duizenden leerkrachten in steden door het hele land demonstreerden tegen de onderwaardering van hun werk en voor de vrijlating van gearresteerde leerkrachten. Het salaris van de leerkrachten in Iran ligt beneden de officiële armoedegrens.

Eind september heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het regime in Teheran opgeroepen om zeven leerkrachten, die zijn opgesloten wegens de vreedzame vakbondsactiviteiten, onmiddellijk vrij te laten. De Iraanse rechterlijke macht heeft het aantal arrestaties en veroordelingen van geëngageerde docenten in de weken voor het begin van het schooljaar op 23 september 2015 opgevoerd. Dit vormt een duidelijke bedreiging voor andere leerkrachten, die ook kunnen verwachten vervolgd te worden wanneer ze opkomen voor hun belangen.

Volgens Human Rights Watch hebben veiligheidstroepen sinds april 2015 vijf prominente leden van de Vereniging van Iraanse Leraren gearresteerd evenals het hoofd van de Iraanse Lerarenorganisatie. In al deze gevallen hebben de autoriteiten “veiligheidsoverwegingen” genoemd als reden om de arrestaties te rechtvaardigen.

“In Iran zien we een duidelijk patroon, volgens hetgeen leraren worden gearresteerd en geïntimideerd omdat ze openlijk praten over de problemen van hen en hun studenten”, zegt Eric Goldstein, plaatsvervangend hoofd van de afdeling Midden-Oosten van Human Rights Watch. “De overheid moet degenen die proberen om het onderwijs te verbeteren stimuleren, in plaats van hen vast te zetten onder het mom van veiligheidsproblemen.”

In het rapport van HRW staat verder dat veiligheidstroepen Alireza Hashemi, hoofd van een Iraanse Lerarenorganisatie, op 19 april 2015 in zijn huis gearresteerd hebben en hem naar de Evin gevangenis hebben gebracht. In 2011 werd Hashemi beschuldigd van “propaganda tegen de Islamitische Republiek” en “vergaderen en samenzweren om de nationale veiligheid te verstoren” en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voorwaardelijk.

Docent Ali Akbar Baghani werd in mei 2015 vastgezet, zodat hij de zes jaar gevangenisstraf die in 2006 voorwaardelijk werd uitgesproken kon uitzitten. Volgens een lid van de Vereniging van Leraren verstrekten de autoriteiten geen informatie over de reden waarom deze straf nu werd voltrokken. Baghani zit in de Gohardasht gevangenis in de buurt van Teheran.

Op 27 juni 2015 werd Esmail Abdi (foto), hoofd van een lerarenbond, gearresteerd nadat het hem een week eerder was verhinderd naar Armenië te gaan. Volgens een bron die bekend is met de zaak hebben de autoriteiten hem meegedeeld dat hij was gearresteerd om vragen over zijn vakbondsactiviteiten te beantwoorden. Hij wordt beschuldigd van “propaganda tegen de Islamitische Republiek en samenzweren tegen de nationale of internationale veiligheid van het land.”

Op 31 augustus 2015, aldus HRW, werden Mohammad Reza Niknejad, actief vakbondslid, en Mehdi Behloli, voormalig bestuurslid van de Lerarenbond, gearresteerd. Veiligheidstroepen hebben de computer en mobiele telefoon van Niknejad in beslag genomen en beschuldigde hem van het hebben van contacten met buitenlandse organisaties en de buitenlandse pers. Behloli en Niknejad worden vastgehouden in de Evin gevangenis in Teheran. Niknejad en Behloli hadden kort voor hun aanhouding met de minister van Onderwijs, Ali Asghar Fani, gesproken over de problemen van de leerkrachten.

Op 6 september 2015 heeft de veiligheidsdienst het huis in Teheran van Mahmoud Beheshti, de woordvoerder van de Lerarenbond,  doorzocht met een huiszoekingsbevel gedateerd 27 juli en hem in hechtenis genomen. De dag voor zijn arrestatie had Beheshti deelgenomen aan een vergadering van de bond met de vice-president van het regime in Teheran, Mohammad Baqer Nowbakht, waarbij hij ook heeft gesproken over de problemen van de leerkrachten.