2 oktober 2015- Protest van Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten voor het VN-hoofdkwartier: Nee tegen Rouhani! Stop de dictatuur, executies en mensenrechtenschendingen in Iran!

Voor het VN-hoofdkwartier in New York kwamen op 28 september duizenden Iraanse ballingen en mensenrechtenactivisten bijeen om te demonstreren tegen de aanwezigheid van de president van het regime in Teheran, Hassan Rohani, bij de Algemene Vergadering van de VN.

De demonstranten benadrukten dat Rouhani niet namens het Iraanse volk spreekt, maar de vertegenwoordiger is van een staat die executeert en martelt. Onder zijn presidentsperiode zijn er in Iran al 2.000 mensen terechtgesteld.

De Iraanse ballingen in New York eisten een einde aan de tirannie en het invoeren van democratie en mensenrechten in hun vaderland, het onmiddellijk stopzetten van executies en de afschaffing van de doodstraf in Iran. Zij wezen erop dat de fundamentalistische dictatuur in Iran de drijvende kracht is achter de islamitische terroristische groeperingen is die in verschillende landen in naam van de islam geweld uitoefenen. Het regime in Teheran is het epicentrum van het islamitisch terrorisme in de wereld van vandaag en daarmee de belangrijkste bedreiging voor de mondiale veiligheid en vrede.

 

Sprekers van Iraanse mensenrechtenorganisaties in ballingschap noemden het verzoeningspolitiek, dat bij de onderhandelingen over de nucleaire overeenkomst de schendingen van de mensenrechten en de massa-executies in Iran genegeerd en verzwegen werden.